Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Projev Jana Neorala na demonstraci proti podpisu smlouvy, Praha 8.7.2008

10.7.2008

Vážení přátelé,

americký Kongres zvažuje funkčnost antiraketového štítu v Evropě. Kongresmani se konečně zamýšlejí nad varovnými slovy odborníků. Pentagon žádá dodatečné testování antiraket. Zdá se, že americkým presidentem se stane Barack Obama - pak existuje velká naděje, že se celý systém bude ubírat jiným směrem, ne tak protektorským pro Evropu.

Je velmi podivné a podezřelé, že se může pár našich politiků v čele s premiérem zbláznit, aby podepsali s ministryní USA smlouvu. A to i přes jasné náznaky, že příští americký president pravděpodobně zvolí méně militantní politiku, a že  Američané vyslovují stále častěji slovo „změna“ v mezinárodní politice.

Naše vláda nesmyslně spěchá - a to, že například pan vicepremiér Vondra spěch zdůvodňuje tím, že teď je radar zadarmo, od ledna si ho budeme muset zaplatit, považuji za zástupný blábol, nehodný člena vlády, hodný ovšem pana Vondry.

O ochranu Česka evidentně nejde. Pan premiér se už vyjádřil, že by radar bral, i kdyby antirakety měly být v Anglii. To je ale absurdní, odtamtud už ochrana Česka nefunguje vůbec.

Tato vláda se považuje za elitu, radar prosazuje násilím a této zemi škodí.

Mám k dispozici kopii dopisu, který napsal vicepremiér České republiky a ministr životního prostředí Martin Bursík předsedovi kontrolního výboru Poslanecké sněmovny, poslanci Koníčkovi dne 12. června, tedy před 25 dny. To byl pro mě velký šok. To byl moment, který mě nutí, abych se teď obrátil přímo na premiéra této země:


Pane premiére Topolánku, v mediích ujišťujete veřejnost, že z radaru nevychází naprosto žádné záření, tvrdíte veřejnosti, že se nemá čeho bát, radar je pro lidské zdraví naprosto neškodný. Zaručil jste se občanům této země, že hodnoty vyzařování radaru nemohou představovat nebezpečí pro občany, protože jsou přesně ověřeny – a řekl jste národu, že kdyby se ukázalo, že může dojít k ohrožení zdraví, okamžitě jednání o radaru zastavíte.


Ale pan Bursík v dopise píše něco jiného: Například:
„V současné době stále nejsou blíže známé technické parametry amerického radaru … z tohoto důvodu není možné určit technické limity ani případné dopady na živou přírodu.“ 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí 12. června tak „prásknul“, že není možno říci, „jaký dopad bude mít radar na živou přírodu“.
Sakra, pane Topolánku, my v Brdech a také lidé v České republice jsme ale přece také živá příroda! Jste si vědom toho, že naše zdraví a naše životy ohrožujete? Je to řečnická otázka, ale je na ni jednoduchá odpověď – samozřejmě si to uvědomujete, jen je Vám to naprosto jedno.
Odborníci, vědci, vědecké ústavy Vás varují, že radar může ohrozit lidi dokonce až v okruhu sta km. Neberete je na vědomí. 

Vláda vlastně dodnes nemá technické podklady k radaru v takové míře, aby mohla zodpovědně říci, že radar v Brdech nebude škodit lidskému zdraví. Vláda nám lhala. Místopředseda vlády to sděluje tímto dopisem písemně.
Nic na tom nemůže už změnit to, že pan Bursík si pod tlakem medií najednou vzpomněl, že nějaké detaily přece jen má a že je úředníci jenom zapomněli do dopisu přiložit. Jako vždy – tito politici jsou naivní, když si myslí, že jejich lžím a kličkování někdo ještě uvěří.
A pane Topolánku, možná mi řeknete, že se mýlím, že to bylo myšleno jinak a že nerozumím diplomatické řeči. 

Já to tedy naprosto nediplomaticky shrnu, aby bylo dál v této věci občanům i Vám jasno: 

1.
Sedmnáct měsíců nám do očí lžete, pane premiére. Vědomě lžete, že nám od radaru nehrozí zdravotní problémy a žádné nebezpečí, protože jste vše propočítali, změřili, zjistili. (Samozřejmě je nutno říct, že s pomocí vládní komise, kterou platíte a která je tvořena vojáky – nakonec z tohoto dopisu vyplývá, že si výsledky přizpůsobili takzvaně od oka).  

2.  
„V současné době stále nejsou blíže známé technické parametry amerického radaru … z tohoto důvodu není možné určit technické limity ani případné dopady na živou přírodu“, napsal kontrolnímu výboru Poslanecké sněmovny před dvaceti pěti dny vicepremiér vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. Jinými slovy, Vy vlastně tedy nevíte, co udělá radar se svým okolím, pane premiére. Co to udělá s lidmi. 

3.
Vy zodpovídáte za činnost vlády. Vy prosazujete umístění amerického radaru do Brd, doprostřed vesnic a měst. Vy podezřele rychle spěcháte smlouvu podepsat. 

4.
Pane Topolánku, vědomě ohrožujete moje zdraví a můj život a právě tak životy mých spoluobčanů. Mám důvod se domnívat, že se tím dopouštíte trestného činu obecného ohrožení. Nejsem právník a nemám čas ani peníze, abych zjišťoval, podle jakých paragrafů. 

Tak to řeknu stručně: Jste lhář, pane Topolánku, právě jsem Vám předložil další důkaz Vaší lži. Lži, která může způsobit mnoha lidem mnoho bolesti, připravit je o jejich blízké, způsobit mnoho problémů i jejich majetku. 

Potřetí Vás vyzývám: Podejte demisi a vraťte správu této země zpět lidem. Vraťte nám ukradenou demokracii! 

Jste lhář, který lhaním a ohrožením svých občanů ztratil právo vykonávat funkci premiéra.

Liga brdských starostů proti radaru žádá vládu, aby zastavila další jednání o radaru, a nedovolila radar nikam do České republiky umístit.

Připomínám, že první fáze ohodnocení práce vlády, tj. podzimní volby, se blíží.

Připomínám, že tato vláda s námi bude zacházet tak, jak jí dovolíme, aby s námi zacházela.



« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press