Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Vystoupení na schůzi petičního výboru Poslanecké sněmovny 9.9.2008

10.9.2008 - Rudolf Převrátil
Vážená paní předsedkyně petičního výboru, vážený pane ministře, vážení přítomní,

do konce srpna překročil počet podpisů pod naší peticí za referendum o základně hranici 130 000. Jenom v průběhu léta přibylo kolem 30 000 podpisů. To je doklad, že veřejnost trvale odmítá vojenskou základnu USA v Brdech. Že jednání vlády, která nyní podepsala druhou dohodu SOFA, nemá legitimitu. A dokládá to také, že práce naší iniciativy a dalších obdobných skupin má značnou podporu. Víme, že hovoříme za velkou část veřejnosti.

Vždy jsme k problematice základny přistupovali racionálně, z hlediska dlouhodobých zájmů obyvatel České republiky tak, jak je chápeme jako občané. Od začátku přede dvěma lety jsme říkali, že základna je namířena proti Rusku a že zostří mezinárodní napětí. Oficiální politika to popírala. Ale dnes je jasné, že jsme tehdy měli pravdu.


Na našem požadavku referenda a odmítavém postoji k základně nic nemění ani současná krize na Kavkaze. Máme k tomu dva důvody. Nadále je zde demokratický deficit – nikdo z členů parlamentu nemá od voličů ke schválení základny právoplatný mandát. Navíc nedávné události opět potvrdily, jakým tlakům a manipulacím bývají vystaveni členové parlamentu. To je také silný argument pro referendum. A za druhé nadále hovoří proti základně bezpečnostní důvody. I v současné situaci by se bezpečnost České republiky po zřízení základny zhoršila, a to bezprostředně i z dlouhodobého hlediska.

Premiér pan Topolánek nedávno prohlásil, že události na Kavkaze jsou nejlepší propagandou pro radar. My odpovídáme, že kdyby uvažoval ne jako propagandista, ale jako státník, musel by dnes ještě jasněji vidět škodlivost radaru. A že je nám mnohem bližší pohled prezidenta republiky pana Klause, když říká, že konflikt na Kavkaze nelze vidět černobíle.

Opakuji, naše postoje jsou založeny na racionálních úvahách o bezpečnosti naší země a lze je doložit řadou analýz z uznávaných světových zdrojů. Úsilí o to, aby byl demokraticky vyslyšen hlas veřejnosti, bude pokračovat, stejně jako odpor proti základně. Děkuji vám za pozornost.

« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press