Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Projev Jany Glivické na demonstraci 17.11.2008

19.11.2008

Projev Jany Glivické na demonstraci 17.11.2008 na Národní třídě v Praze. Jana Glivická je studentkou logiky a mluvčí Iniciativy Ne základnám.



Dobré odpoledne,

já nesu jednu dobrou zprávu, a to zprávu ze Spojených států. Zastánci radaru rádi tvrdí, že v Americe je obrovský demokratický potenciál. A já s nimi souhlasím, jenom musím dodat: „A právě tohoto demokratického potenciálu byste se měli nejvíc bát.“  

Dnes byl ze Spojených států odeslán dopis pánům Topolánkovi, Vondrovi, Schwarzenbergovi, paní Parkanové a bude dnes také předán velvyslanci České mise při OSN v New Yorku. Stojí za ním newyorská organizace Kampaň za mír a demokracii, která v době před 17. listopadem 1989 podporovala i snahy tehdejších československých disidentů. Svůj podpis pod něj připojili prof. Noam Chomsky, americký filosof a univerzitní učitel, prof. Howard Zinn, historik a politolog, Joanne Landy, ředitelka Kampaně za mír a demokracii a desítky dalších představitelů amerického veřejného života.

Dopis byl napsán jako podpora naší dnešní demonstrace a píše se v něm: "My, američtí míroví aktivisté, stojíme za našimi českými přáteli, z celého srdce podporujeme jejich demonstraci a boj proti radarové základně, který je malým, ale významným krokem v širším boji za svět míru."  

To je jeden hlas ze Spojených států. Proti němu se ozývá druhý. Lawrence F. Kaplan, významný americký neokonzervativec, prohlásil o protiraketové obraně: „Nejde o obranu, je to útočná zbraň, a právě proto ji potřebujeme. Raketová obrana ve skutečnosti nemá chránit Ameriku. Je to nástroj globální dominance.“

Tohle je hlas té odvrácené tváře Spojených států. Mě vždycky takováto prohlášení přesvědčí o tom, že je nesmírně důležité postavit se proti celému tomu šílenému plánu na ovládnutí světa. Že to, co děláme, má smysl. A pokud si totéž myslíte i Vy, mám pro Vás ještě jednou návrh – přidejte se k Iniciativě Ne základnám. Aktivní lidé jsou základem jakékoli změny. Ve středu v 19:00 na Vás budeme čekat na Senovážném náměstí u Jindřišské věže. Poznáte nás podle vlajky, trička nebo čehokoli jiného se znakem Iniciativy Ne základnám.  

Já si 17. listopad 1989 nepamatuji. Ale ze všech těch vyprávění, fotek a televizních záběrů mám pocit, že to byla doba, kdy lidé sebrali odvahu postavit se něčemu, co se zdálo mnohem silnější než oni. A já bych chtěla moc poděkovat pánům Topolánkovi, Vondrovi, Schwarzenbergovi a paní Parkanové. Protože bez nich by se taková odvaha ve společnosti znovu neprobudila. Bez jejich lží, arogance, přezírání a hlouposti by se neprobudila touha po změně, po dialogu, respektu, toleranci a zdravém rozumu.

Teď poprosím Vás všechny, abychom se společně vydali k Úřadu vlády. Zapálíme tam svíčky jako symbol toho všeho, co se jim podařilo v české společnosti probudit. Ale také jako symbol toho, že tím jejich role končí. Teď už jim zbývá jediné – odejít a nevracet se. 


« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press