Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Projev Štěpána Kotrby na demonstraci 5.4.2009

6.4.2009 - Štěpán Kotrba

Většinou novináři nehovoří na takovýchto akcích. Učiním výjimku ne proto, že bych se stal náhle aktivistou, ale proto, že i toto je příležitost, jak vám z očí do očí říci to, co bych jinak stejně napsal. Říkám to a píšu už od roku 2004.

Je nepřijatelné, když vláda jedná za zády občanů.
A je potěšující, když se to občan dozví alespoň z komunálních novin z druhé půlky zeměkoule. Americký radar, který ani odborníci, ani více než dvě třetiny občanů Česka nechtějí, vzbudil nebývalý odpor. Naučili jste se nesouhlasit. Trokavec se stal ve světě nejznámější českou vesnicí.

Informace vám nedal generál Obering. Ten vám lhal. Nedala vám je česká ministryně obrany Parkanová. Ta jen zpívala. Nedal vám je premiér Mirek Topolánek. Ten vám jen vzkázal, že "jste jedničky". Vzali jste si je vy sami. Informace jste si našli na internetu.  

To je druhá tvář oné globalizace, kterou doteď vítaly jen nadnárodní firmy. Toto je globalizace odporu. Informace už totiž před vámi nelze utajit, ani zapírat.

Vy, občané, jste poprvé po dlouhé době změnili názor politiků. Takovým způsobem, že dnes by s radarem souhlasila snad jedině vláda v demisi. Každá vláda, která vám odteď bude lhát, padne. Protože jste to už jednou provždy vy, kteří mají informace. A našli jste i vůli rozhodovat

A za to patří dík všem, kteří přišli. Kteří nesouhlasíte s názory vlády bez mandátu. Patří dík expertům, kteří našli odvahu se postavit státní moci. Patří dík i kolegům novinářům, kteří se vzepřeli mediálním manipulacím vládních obelhávačů.

Naučili jste se bránit. A to je dobře. Vás ani mne už neobelžou.


-------
Štěpán Kotrba je editorem a novinářem internetového deníku Britské listy,
který jako první v Česku v roce 2004 upozornil na radar.


« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press