Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Projev Jana Tamáše na demonstraci 5.4.2009

9.4.2009 - Jan Tamáš

Jako host vystoupil na demonstraci i Ing. Jan Tamáš, PhD., člen Humanistického hnutí, předseda Humanistické strany
a představitel protiradarové kampaně Nenásilí 


                  •          •          •


Ahoj,

myslím, že všichni víme, že dnes jsme zde kvůli demokracii. Demokracie v této zemi jakoby nebyla. Vláda skoro tři roky úplně ignorovala názor většiny lidí žijících v této zemi a pokračovala v jednáních o radaru. Ale boží mlýny melou možná pomalu, ale jak vidno, tak jistě. Vláda padla a děkujeme za to.

Jsme tady samozřejmě taky kvůli tématu radaru, nejen demokracie, ale o radaru toho víme všichni už hodně. Barack Obama dneska mluvil o jaderném odzbrojování a to je určitě velmi pozitivní, protože jaderné zbraně jsou asi nejhorší zbraně hromadného ničení, které existují. Ale současně také vykreslil svoji vizi světa a mě zase moc nepřipadala tak odlišná od té, kterou vykresloval ten předchozí americký prezident. 

Takže, mám pocit, že s Barackem Obamou se velké změny nedočkáme. Budeme muset pokračovat v našem protestu, budeme muset vytrvat v tlaku na naší vládu, ať už to bude vláda jakákoliv.

Ale myslím, že kromě těchto dvou témat je tu ještě jedno téma. Možná téma úplně nejzávažnější. To je to, že vlastně náš hlas jakoby byl zcela nepodstatný. Jakoby na něm vůbec nezáleželo. Jakoby záleželo jenom na tom, co rozhodne Obama, nebo Putin, Medveděv, Topolánek nebo někdo jiný.

Jakoby náš názor byl zcela irelevantní. A to si myslím není v pořádku. Takhle opravdová demokracie nevypadá. Ti kdo dnes rozhodují chtějí, aby náš hlas nebyl slyšet, abychom byli irelevantní, abychom nechali náš osud v jejich rukou. Ať už se jedná o ekonomickou krizi, o vzrůstající nezaměstnanost, privatizaci zdravotnictví nebo rozšiřování protiraketového štítu – ve všech těchto otázkách by oni nejradši viděli, abychom my nechali náš osud v jejich rukou.

Já nevím jak vy, ale já svůj osud v rukou pánů Topolánků, ani Obamů, ani Medveděvů ani nikoho jiného nechci nechat. Chci utvářet společnost, ve které žiji a doufám, že vy také.

A já pevně věřím, že pokud společně, každý získáme tuto důvěru a nebudeme chtít nechat náš osud v rukou ostatních, začneme něco dělat, cokoliv, zkrátka jestliže vezmeme náš osud do vlastních rukou, tak situace bude jenom lepší.

A pevně věřím, že v případě radaru bude platit to, co už jsme zde říkali mnohokrát:

Tady radar nebude!

Díky

 


« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press