Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Re: možnost výběru? :o)

Rostislav Adam, 17.12.2007

Článek reaguje na:
Aleš Novák - možnost výběru? :o)

Pane Nováku,
díky, že jste upozornil na zajímavý článek, ale má to jaksi jednu chybu. Wikipedie je totiž jedním z nejproklínanějších serverů ze strany lepších učitelů. Díky tomu, že mnozí žáci dělají referáty podle takového serveru se šíří opravdu mýty, například, že Charles Dickens byl spisovatel humorných knih. Nechci popírat, že daný článek není založen na pravdě, ale oxid uhličitý jaksi není jediný skleníkový plyn. Píšete, že roční celosvětová produkce daného plynu je 12 miliónů tun. Jenže doprava není všechno. Například opravdu mnoho tun škodlivin se vyrobí v uhelných elektrárnách, a my jich zrovna málo nemáme. Krom oxidu uhličitého jsou ale taky nepříjemné oxidy dusíku, možná ještě silnější než oxid uhličitý. A těch vyprodukujeme opravdu spousty. A ve výčtu by se dalo pokračovat, nehledě na to, že některé plyny, které napomáhají oteplování, a nejen tomu v atmosféře nikdy před námi nebyly.
Samozřejmě, ekologie a na ní navázané racionální vědy mají pořád co objevovat. Ale hrozba globálních klimatických změn je opravdu daleko větší a reálnější než nějaký Íránský, či Írácký, útok. V poslední době(tak asi 200 let) totiž ovlivňujeme svoje okolí víc než kdy jindy. Ano, možná že po nás tu bude život, ale s velkou pravděpodobností bychom nenašli takový život, jaký známe dnes. A my opravdu máme velkou zásluhu na tom, že se věci dějí tak, jak se dějí.
Pokud se týká Al Gora, myslím si, že je to spíše populista, který o životním prostředí zas tolik neví. Avšak, zatímco hrozba raketového útoku z Íránu je spíše teoretická, nepravděpodobná a prakticky nemožná, globální klimatické změny jsou nejen teoretické, ale i pravděpodobné a prakticky možné. Ostatně už teď je pociťujeme. A zodpovědní jsme za to my.
Mimochodem emise skleníkových plynů byl sporný bod mezi Evropskými státy(Rakousko) a Spojenými státy na konferenci na Bali. Návrh snížení emisí o 22-40%, nakonec nic konkrétního, tedy nové Kjóto.
Zhlédnuto 1588 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press