Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Obraz USA malovaný titulky článků zahraniční rubriky

Jana Glivická, 5.10.2007
„Pět dělníků zahynulo v USA při požáru vodní elektrárny“
„AI kritizovala popravu injekcí v USA, vězni umírali i hodinu“
„CIA kontroverzní vyšetřovací praktiky údajně neopustila“
„Policie v USA zabila násilníka, který postřelil pět lidí“
„Bushova popularita v USA je rekordně nízko“
„Americká ochranka střílela do Iráčanů bezdůvodně, tvrdí armáda“
„Američanka sdílela hudbu, dostala pokutu 4 milióny Kč“
„Při americkém náletu umírali iráčtí civilisté“

To je výběr nadpisů článků ze zahraniční rubriky serveru novinky.cz, jak se objevovaly na stránce večer 5. října. Vybrány jsou ty nadpisy, které odkazují k USA. Ačkoli souhlasím s tvrzením, že nadpis může být často velmi zavádějící, případně až v rozporu s příslušným článkem, rozhodla jsem se provést jeden experiment. Žádný článek nepřečíst a řídit se „informacemi“ obsaženými v nadpisech.

Co lze tedy říct o USA? Je to země, jejíž občané vyjíždějí do cizích států vraždit lidi pod záminkou, že pracují pro ochranku. Upozorňuje-li na to armáda, je to naprostý výsměch, protože ona sama vyvražďuje civilisty cizích států při náletech. Američané mají zřejmě zvláštní zalíbení v zabíjení. Po USA pobíhají šílenci, kteří střílí do lidí. Policie se neobtěžuje namáhat se se zatýkáním a vyšetřováním, zločin se řeší na místě - zabitím. Ovšem i v případech, kdy se člověk dostane k soudu, nemá ještě vyhráno. Děsí ho vyhlídka na pomalou smrt při popravě. V tomto kontextu je velmi nepříjemné už jen pomyslet na to, jak by mohly vypadat ony „kontroverzní vyšetřovací praktiky“, které používá americká tajná služba. Člověk se dost dobře nemůže uchlácholit ani tím, že by se domníval, že takového zacházení od policie, soudů či tajných služeb se dostává jen těm nejohavnějším zločincům. Vypadá to totiž přinejmenším nepravděpodobně ve státě, který uvaluje přemrštěné tresty – třeba 4 milióny Kč za sdílení hudby. Když se nad tím zamyslíme, není divu, že prezidentova popularita je rekordně nízko. Tragická smrt dělníků už je jen příslovečnou třešinkou na dortu. Amerika je líhní zla a neštěstí.

Stálo by za to zamyslet se nad tím, nakolik výše načrtnutý obraz USA odpovídá realitě a nakolik jsou média schopna realitu zkreslit. A takovéto zamyšlení by pak mohlo vyjít pod nadpisem „USA jsou státem vrahů a česká média lžou“.
Zhlédnuto 1639 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press