Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

KAKAOVÁ AFÉRA

Lukáš HERCLÍK, 13.3.2008
Kraus: Peníze jsem jen zprostředkoval
reklama
PRAHA, 19. 7. 2006
Kraus: Peníze jsem jen zprostředkoval

Pokračujeme v seriálu Ad acta, v němž se HN vracejí k nevyřízeným a polozapomenutým kauzám.



Kontroverzní politik ČSSD Michal Kraus vůbec poprvé veřejně vylíčil svou verzi aféry, která jej před půl rokem připravila o poslanecký mandát.
V případu bezmála dvou miliónů korun, které poslal do Ghany, figuroval jako prostředník.
Vyplývá to ze stanoviska, které včera poskytl HN.
"Nikdy jsem neřekl, že jsem do ghanského projektu vložil vlastní prostředky," napsal ve vyjádření Michal Kraus, který se stáhl v posledních měsících z veřejného života.

Komu patřily ty peníze?

Aféru rozpoutal odsouzený podnikatel František Rigo, který novinářům vylíčil, jak v roce 2001 společně s Krausem připravoval obchod s ghanským kakaem. Rigo tvrdí, že Kraus tehdy z účtu své matky poslal do Ghany svých 1,8 miliónu korun.
Exposlanec ale oponoval, že šlo o Rigovy peníze. A před dvěma měsíci MF Dnes přinesla zprávu, že při policejním vyšetřování Kraus změnil výpověď: nově prý policistům do protokolů nadiktoval, že peníze patřily jemu.
"Můj výrok o "Rigových penězích" nebyl nejšťastnější, ale z mého pohledu nebyl nepravdivý. Nemusel jsem ho tudíž měnit, jen vysvětlit," reagoval Kraus na otázky HN.
Telefonický rozhovor odmítl, po opakovaných žádostech poslal pouze písemnou verzi té části příběhu, která budí největší pochybnosti: kde se vzaly milióny pro Ghanu?
Kraus nyní uvádí, že peníze vlastně jeho byly i nebyly. Půjčil si je totiž od svého pardubického známého.

Dodnes mi je nevrátil

"Peníze jsem si půjčil jen proto, že mně i věřiteli Rigo ústně i písemně slíbil, že do tří týdnů peníze uhradí. Původně měl půjčku dostat přímo Rigo, ale věřitel jej neznal, a proto půjčil mně," napsal Kraus. Dodal, že Rigo mu dodnes peníze nevrátil. Pokud policisté nezjistí nic, co by verzi zpochybňovalo, Kraus se vyhne hned dvěma případným problémům.
Zaprvé: kdyby z účtu své matky Kraus posílal Rigovy peníze, mohli by jej policisté obvinit z obcházení konkursního řízení.
Totiž: podnikatel Rigo měl v té době obstaveny všechny účty. Justice tak chtěla zajistit, aby nemohl vyvádět peníze ze svých firem, které byly v konkursu.
A zadruhé: jako prostředník, který si peníze pouze půjčil, nemusí Kraus složitě vysvětlovat, kde na "kakaovou" investici vzal.
HN totiž v novinových archívech našly jeho vlastní vyjádření, že si v té době vzal čtyřmiliónovou hypotéku na nový dům a že na účtu měl všehovšudy 100 tisíc korun. Navíc tehdy koupil ještě byt za tři milióny korun.
Do oficiálního majetkového přiznání za rok 2001 přitom napsal, že k poslaneckému platu (přibližně šedesát tisíc korun měsíčně) si přivydělával pouze jako místopředseda dozorčí rady Fondu národního majetku.
Odměna: šedesát pět tisíc korun za rok. Totéž hlásil i v dalších letech.

Čekání na pomoc z Ghany

Nakolik je Krausova poslední verze důvěryhodná, musí posoudit vyšetřovatelé, případně soud. Kdy vyšetřování skončí, je ale velmi nejisté.
"Všechno, co se v Česku dalo udělat, je již hotovo. Vyslechli jsme všechny svědky," řekla včera Naďa Otčenášková, mluvčí finanční policie, která případ vyšetřuje. "Teď ale čekáme na ghanskou stranu, kterou jsme požádali o právní pomoc. Bez nich se nemůžeme hnout. Bohužel neexistují žádné lhůty, dokdy nám musí odpovědět," dodala.
Krausovo včerejší vyjádření nicméně neodpovídá na další otazníky, které kolem transakce vyvstaly.
Nevysvětlil, proč peníze posílal z účtu své matky.
Už dřív tvrdil, že šlo o shodu náhod - byl prý zrovna u ní na návštěvě v Pardubicích. Stejně tak peníze mohl poslat ze svého konta.
Dodnes rovněž přesvědčivě neobjasnil, proč při návštěvě Ghany jednal s tamními úřady a pod jeden dokument se podepsal jako ředitel.
Ghaňané mu pak do sněmovny poslali dopis, v němž jej ujišťovali, že "smlouva bude prodloužena".

Co se podepisovalo

Nejprve to Kraus vysvětloval tak, že byl v Africe pouze na dovolené a slůvko ředitel napsal jen v euforii.
Včera napsal: "Peníze byly zálohou na udělení licence na vývoz kakaa. V Ghaně se nepodepisovala kupní smlouva, ale smlouva o smlouvě budoucí. Vše se dohadovalo na Rigových předchozích cestách do Ghany, kde jsem nebyl."



Co napsal Kraus HN:

1. Je dle mého zcela jasné, že peníze nebyly moje.
2. Přiznávám, že můj výrok o "Rigových penězích" nebyl nejšťastnější, ale z mého pohledu nebyl nepravdivý a nemusel jsem ho tudíž měnit, jen vysvětlit. Peníze jsem si půjčil jen proto, že mně i věřiteli Rigo ústně i písemně slíbil, že do tří týdnů peníze uhradí (původně měl půjčku dostat přímo Rigo, ale věřitel jej neznal, mě ano), proto půjčil mně. Rigo bohužel nevrátil ani korunu a dodnes mi je dluží.
3. Neposílal jsem žádné dolary, ale české peníze.
4. Peníze nešly do Ghany, ale do americké banky v USA na účet oficiální instituce (měsíc po 11. 9. by takto "prát peníze" mohl jen úplný magor).
5. Peníze byly zálohou na udělení licence na vývoz kakaa.
Zhlédnuto 1267 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press