Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Nový Mnichov?

Jiří Bezák, 23.11.2007
Vážení přátelé, určitě si přečtěte tento článek, uveřejněný na serveru lidovky.cz:
Koštunica: Západ chystá nový Mnichov!

BĚLEHRAD 22. listopadu 2007 | 16:50
Chystá se nový Mnichov. Alespoň podle srbského premiéra Vojislava Koštunici. Srbsko je podle něj vystaveno každodennímu tlaku a výhrůžkám "nejmocnějších zemí Západu", aby se dobrovolně vzdalo Kosova.

"Srbsko je v poslední době vystaveno každodenním tlakům a otevřeným výhrůžkám, které přicházejí zvenčí," uvedl Koštunica. Cílem je přimět Bělehrad, aby "byl partnerem v konspiraci Západu, pomohl rozbít srbskou zemi a založit nový albánský stát," řekl srbský premiér v rozhovoru pro tiskovou agenturu Tanjug.

Albánci a Srbové jednají už měsíce.
O statusu Kosova už několik měsíců jednají kosovští Albánci a Srbové. Vyjednávání pod patronátem zprostředkovatelské mise složené ze zástupců USA, EU a Ruska skončí 10. prosince. Potom "trojka" předloží zprávu generálnímu tajemníkovi OSN, kde navrhne budoucí uspořádání provincie.

"Nyní se musíme rozhodnout, zda Srbsko ustoupí před tímto nátlakem a bude první zemí v Evropě od ponižující mnichovské dohody, jíž západní velmoci uloupí část jejího území," řekl Koštunica v narážce na postoj Německa, Itálie, Velké Británie a Francie vůči Československu v roce 1938.

Kosovo, které je stále součástí Srbska, spravuje od roku 1999 mezinárodní společenství. Většinové albánské obyvatelstvo usiluje stále důrazněji o nezávislost. Bělehrad je ochoten poskytnout Prištině širokou autonomii, což podporuje i Moskva.

Kosovští Albánci ale trvají pouze na nezávislosti a chtějí ji vyhlásit i jednostranně. USA již naznačily připravenost samostatné Kosovo uznat, Evropská unie jednotné stanovisko nezaujala. Ministři zahraničí "sedmadvacítky" v pondělí kosovské Albánce vyzvali, aby s vyhlášením nezávislosti nespěchali.
Zhlédnuto 1253 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press