Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Podepišme výzvu Kongresu USA!

Jiří Bezák, 23.11.2007
Zde můžete podepsat výzvu Kongresu:

United States House of Representatives
Washington, DC 20515

United States Senate
Washington, DC 20510
Vážení členové Kongresu Spojených států amerických,

my, níže podepsaní občané České republiky, se na Vás obracíme ve věci plánovaného umístění radarové základny Spojených států na našem území. Radar společně s antiraketami umístěnými v Polsku se má stát součástí systému protiraketové obrany USA. Jakožto zastupitele lidu Spojených států amerických, ke kterému nás váže přátelství a společná úcta k demokratickým hodnotám, Vás vyzýváme, abyste ještě jednou zvážili svoji podporu výstavbě těchto zařízení.

Projekt radarové základny je v České republice prosazován způsobem, který hrubě odporuje demokratickým principům. Aby se projekt nestal předmětem veřejné a politické diskuse, rozhodli se jej čeští politici i americká administrativa utajit až do konání parlamentních voleb v ČR. Více než 2/3 českého obyvatelstva jej přitom dnes odmítá. Stejně tak i obyvatelé dotčeného území projekt v referendech jednoznačně odmítli.

Reakce některých států na úmysl vybudovat americký protiraketový štít ve Střední Evropě v nás navíc budí obavy, že se projekt stane záminkou k intenzivnějšímu světovému zbrojení. Se znepokojením též sledujeme zvýšené mezinárodní napětí, které kvůli této otázce vzniká. V žádném případě v nás neroste pocit bezpečí.

Jelikož jste to Vy, kdo schvaluje rozpočet projektu protiraketové obrany, žádáme Vás o odpověď na otázky, v nichž se odpovědi české vlády liší od oficiálních dokumentů k NMD a oficiálně deklarovaných bezpečnostních záměrů USA:

1. Česká vláda nás přesvědčuje o tom, že radar a antirakety v Polsku budou chránit i území našeho státu a dalších států Evropy. Podle všech oficiálních informací se však jedná o systém určený k ničení mezikontinentálních raket ve střední fázi letu, tedy ne raket směřujících přímo na Střední Evropu. Pokud tomu je skutečně tak, jaký další systém má být instalován na ochranu radaru v Česku?

2. Česká vláda tvrdí, že radarová základna se stane součástí struktur NATO, či dokonce že protiraketová obrana USA bude pod velením NATO. Jste skutečně ochotni připustit, že o využití radaru a případném vypálení antiraket nebude rozhodovat vaše země? Pokud si myslíte, že to možné není a že Spojené státy musí samy rozhodovat o využití radaru, jaký mechanismus bude podle vás Česká republika moci použít, aby se nestala kvůli radaru terčem útoku ve válečném konfliktu, jehož se nebude chtít zúčastnit?

3. Těší se projekt protiraketové obrany USA, zvláště pak jeho evropská část, jednomyslné podpoře členů Kongresu?

4. Naše zásadní otázka Vám zní. Jste ochotni pokračovat v prosazování projektu i proti vůli většiny českého obyvatelstva a za cenu, že takový postup dále poškodí obraz USA coby obhájce demokracie?

Vážení členové Kongresu, věříme, že alespoň Vy budete respektovat základní principy demokracie a demokratické diskuse a poskytnete nám objektivní informace, když se toho nemůžeme domoci u vlastní vlády.

Děkujeme.

Podepsaní občané České republiky

http://www.greenpeace.org/czech/cyber-kce/vyzva-kongresu
Zhlédnuto 1287 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press