Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

objektivita médií 12.

Aleš Novák, 6.11.2007
Vážení pánové Smetano a Adame,
dovolím si zareagovat tentokrát na Vaše dva články najednou, protože jsou tématicky blízké.
Za prvé rok 1968: Vaše argumentace má nádech hospodského tlachání, při kterém nevidíte dál než za okraj svého stolu. Zatímco okupační vojska komunistických armád k nám vtrhla v noci a nikoho se na nic neptala, vyjednávání s USA je vedeno na vládní úrovni a o výsledcích jsou občané průběžně médii informováni.
Za druhé: to, že žádná strana neměla ve volebním programu prosazování radaru, je velmi slabý argument. Během volebního období se vyskytne mnoho témat, která ve volebních programech stran prostě nejsou, přesto je povinností politiků se jimi zabývat a nějakým způsobem se s nimi vyrovnat. Jak už jsem řekl, odpor ČSSD k radaru asi zas tak velký nebude, když si Paroubek dovolí říci, že radar bourat nebude, kdyby se dostal po následujících volbách k moci. A vzhledem k tomu, že preference ČSSD stoupají, zřejmě i velká část veřejnosti už začala složitou problematiku protiraketové obrany chápat .

Náklady na propagaci radaru jsou zanedbatelné například proti nákladům, které investovala Špidlova vláda do kampaně před referendem o vstupu do EU. A tehdy referendum dopadlo jen těsně pro vstup, jestli si vzpomínáte.Takže máte docela dobrou naději, pokud nedejbože k referendu dojde, že kvůli nízkým vládním nákladům na kampaň budou občané proti :o)

Za třetí, pokud jde o můj osobní názor na referendum, už jsem ho na tomto blogu taky zmiňoval: v případě, že bude v parlamentu schválen zákon o referendu a budou splněny všechny podmínky pro vyhlášení referenda k tomu to tématu, nic proti tomu nemám. Jen se obávám ještě větší hysterie a pavlačového vyvolávání hesel, takže občané budou znechuceni a hlasovat v referendu bude jen malá část z nich.
Rozhodně ale odmítám klást rovnítko mezi demokracii a referendum. Demokratický systém funguje na základě Ústavy a dalších zákonů, referendum je jen jedna z možností. Nikoliv univerzální klíč k rozhodování.

Reportáž o motivech k vyhlášení války v Iráku jsem bohužel neviděl, nevím, jestli lže Bush nebo jen televize manipuluje s informacemi. Nebudu to tedy nijak komentovat.
Zhlédnuto 1290 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press