Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

od února k listopadu...

Aleš Novák, 14.11.2007
Uteklo nám to jako voda...už je to víc než rok, kdy čerstvě sestavená vláda dostala dopis z USA . Víc než rok se na všech frontách diskutuje, rozebírají se pro a proti, na obou stranách jsou poměrně velké zástupy známých i neznámých příznivců i odpůrců.
Není to tak dávno kdy proběhla první větší akce, která se týkala radaru. Bylo to v Jincích 3.2.2007. Šlo o setkání občanů k problematice radaru.
Jince jsou malá obec, vojenská posádka je tu už od nepaměti. Mnoho lidí bylo zvědavých, co se skrývá za neznámým pojmem americký radar. Abych podpořil dobrou náladu, zakoupil jsem den předem americkou vlajku, v očekávání, že se bude vítat nějaká oficiální delegace.

Vlajek sice na téhle demonstraci bylo spousta, taková, jakou jsem měl já, však jen jedna...Inu, někdo musí být první, říkal jsem si...Prvně v životě jsem viděl na našem náměstí televizní štáby, asi se děje něco opravdu převratného...

Pozorně jsem poslouchal projevy řečníků, abych nasál informace přímo od zdroje. Jak se ukázalo, nešlo ani tak o informace o radaru, jako o demonstraci proti radaru. Nikdo o něm nic pořádného nevěděl, přesto byla spousta lidí vášnivě proti. Dokonce jsem zaslechl dotazy,jestli se nechystám tu svou americkou vlajku demonstrativně zapálit...trochu mi v tu chvíli běhal mráz po zádech.

Od února uplynula spousta času, chystá se demonstrace další, listopadová, celostátní. Sice se na těchto stránkách se mnou pouští pár autorů do dlouhých diskusí, ani jeden se mi však nepokusil vysvětlit, z jakého důvodu se zrovna tahle demonstrace označuje za celostátní. Taky hesla už budou jiná než v únoru, kromě radaru se bude protestovat tak nějak globálně proti všemu, co se u nás zrovna děje...Když se iniciativě Nezákladnám vyčítalo, že v pozadí za nimi stojí komunisté, ohrazovali se. V sobotu budou stát společně na jedné tribuně. Budou oslavovat osmnáct let demokracie...
Zhlédnuto 1316 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press