Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Otloukánci z Nezákladnám

Aleš Novák, 20.8.2008
Už přes 1500 hodin funguje na Václavském náměstí v Praze "informační" stánek. Podle článku http://www.nezakladnam.cz/cs/1216_pokyn-likvidovat-iniciativu-ne-zakladnam zde na hlavní stránce nebo na blistech.cz jsou aktivité v tomto stánku šikanováni policií, kolemjdoucími a je o nich v médiích negativně informováno.

Zajímavost je už v terminolgii: na banneru jde o informační stánek, který by zcela jistě měl podléhat běžným předpisům o záboru pozemku a patřičné úhradě. Jenže v článku na hlavní stránce už se nejedná o informační, nýbrž petiční stánek, který podléhá jiné jurisdikci. Policie jistě během fungování stánku pochopila ten jemný rozdíl a upravila své chování.

To, jak reaguje veřejnost, je nevypočitatelné a stejně jako na komunistických demonstracích si někteří lidé viditelně odplivují a nejdou daleko pro silnější slova, dochází k tomu i u "informačního/petičního" stánku. Aktivisté se musí smířit s tím, že každý má právo vyjádřit svůj názor. Jestli jim negativní reakce vadí, je jednoduchým řešením sklapnout slunečník, vzít letáky do batohu a přestěhovat se na nějaké klidnější místo. Třeba do Míšova.

Stejné je to i s mediální prezentací: Nikdo nebrání aktivistům Nezákladnám, aby šířili své názory. Pokud se chtějí stát mluvčími "70%" veřejnosti, která je proti radaru, pak se musí smířit s tím, že na ně média budou zaostřovat z různých úhlů.
Případ s haléřovým příspěvkem může vzbuzovat rozhořčení, ve skutečnosti ale jen poukazuje na nesmyslnost bankovního poplatku za příchozí platbu.
To, že se problém dostal na světlo zrovna u účtu Nezákladnám, je jen shoda okolností. Místo rozčilování by bylo lepší vybrat pro svůj účet takovou banku, která příchozí platby nezpoplatňuje.

Stejně plané je i hořekování nad tím, že se na Václavském náměstí konají akce proradarových aktivistů. Nejde přeci o kolizi akcí: jde pouze o petiční stánek, nejde o žádnou nepřetržitou demonstraci Nezákladnám, která by se měla zohledňovat při ohlašování jiných akcí.

Iniciativě Nezákladnám nikdo v její činnosti nebrání. To, že se neobjevuje denně v hlavních zpravodajských relacích a že se Jan Tamáš neúčastní každý týden nějakého diskusního pořadu, to není žádné šikanování ani ústrk. O své místo na slunci musíte prostě bojovat.
Zhlédnuto 1434 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press