Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kóta 718,8 :opět manipulace?

Ne myslel jsem toto.

Jak jste jíž řekl, Neutralitní zákon zakazoval poskytování úvěru a zbraní zemím, které doposud nezaplatily své dluhy. Ano, Spojené státy drobně ustoupily ze své neutrality a po naléhání zákon lehce pozměnily, ale nikoliv za darmo. Nutily a donutily západní mocnosti, jmenovitě Anglii, snažily se ale i Francii, aby ze sebe vydaly všechna aktiva, na kterých měly Spojené Státy zájem a která by mohly za normálních okolností jen těžko dosáhnout. Anglický kapitál ve Spojených Státech byl odhadován na 6 miliard$, francouzský na více jak 4 miliardy$.
Takže muselo dojít k nucenému prodeji severoamerických papírů, nalézajících se v anglických rukou, který byl nařízen britským úřadem pokladu. Za první válečný rok - září 1939 až srpen 1940 - klesly anglické bankovní pohledávky ve Spojených Státech o 157,4$ a anglické vlastnictví severoamerických papírů o 158,4$. Pak následovaly odprodeje anglických obchodních účastí ve Spojených Státech, dosahující jednoho ze svých vrcholů roku 1941 v prodeji American Viscose Company na výrobu umělého hedvábí, skupině Morganově, i ůčastí v jiných zemích v Jižní Americe, v britskývh dominiích, Kanadě, Austrálii, (počátek roku 1940) atd. Marně se snažily Angličané přesvědčit americké veřejné mínění o nutnosti dřívějšího zákroku kongresu na změnu doložky Cash and Carry, žádající hotové zaplacení, aby se nemuseli vydat z posledního - jmenovitě to byl britský velvyslanec ve Washingtonu lord Lothian -, posléze došlo i na britský majetek koloniální.

Koncem srpna 1940 pak Spojené Státy dosáhly konečně svých cílů. Ministerský předseda Churchill ve své řeči oznámil, že severoamerické Unii musí být poskytnuty možnosti ochrany západní americké polokoule pro případ, že by Německo ovládlo větší část západní Evropy, a že za tím účelem je britská vláda ochotna takové možnosti Spojeným Státům dát. Nato 4 září sdělil president Rosevelt nótu kongresu, že mezi Spojenými Státy a Velkou Britanií došlo k dohodě, podle které Spojené státy postoupí Velké Britanii 50 torpedoborců, které překročily svojí věkovou hranici, a najmou za to v britských državách v severní a jižní oblasti Atlantického oceánu na 99 let opěrné body. Tak získaly Spojené Státy od Anglie základny na Novém Foundlandu, na Bermudách, na ostrovech Bahamských, na Jamajce, na ostrově Santa Lucia, na Trinidadu, na ostrově Antigua a v Britské Guayaně.

Mohl bych ještě dlouho pokračovat, ale zakončím takto.

Pozměnění neutralizačního zákona bylo ekonomické vydírání. Tak toto jsem měl na mysli. Vy ovšem, tak jak je u vás zvykem, jste řekl jenom své typické BÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ, ale na - A - jste již úmyslně zapoměl. Teprve až Spojené Státy, jako velice dobrý obchodník, na podstatě strachu nepřipravené Anglie z porážky od Německa, dostaly hodnoty, ke kterým by se bez války v Evropě nikdy nedostaly. Načež teprve pak přešly na placení v hotovosti, a když už ani na to Evropa neměla, tak jí teprve poskytli půjčky. Ano pomohly - ale nebylo to nezištné a nebylo to zadarmo a nebylo to z čirého přátelství. Když seš na dně tak se s tebe nejlíp svlíká kůže. Tak jak nyní naši politici a tak i vy takticky mlčíte a mlžíte.

Ano Spojené Státy nám pomohly se samostatností republiky, ale pozor, svůj velký profit z toho měli také. Na co ve světě udržovat velmoci, které by jim mohli konkurovat. Rozděl a panuj. My získali samostatnost, oni znehodnotily případného konkurenta.

Jste neskutečný demagog. Jestli že někdo vyrobí zbraň, protivník se bude snažit vyrobit lepší, jestliže někdo vyrobí ochraný štít, protivník se bude snažit vyrobit lepší ochraný štít sám pro sebe, načež ten první se bude snžit vyrobit lepší zbraň, lepší štít na ty opět vylepšené zbraně a štíty protivníka.
Bylo to tak vždycky a vždycky to tak stoprocentně bude. Pravděpodobnost je historicky v tomto stoprocentní.
Zhlédnuto 1321 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press