Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Kam směřuje Rusko ?

Čejka Roman, 15.11.2008
V době vstupování ruských vojsk na území Gruzie jsem napsal....

Ruské prostředí

Rusko se vzpamatovalo z postkomunistického šoku 90.let. Jelcinovo období plné privatizací do rukou několika vyvolených již pominulo. Nastalo období Putina. Období charakterizované návratem ruského kapitálu do ruských rukou. Oligarchové ochotní žít v diktátu Kremlu se stávají guvernéry. Nepřizpůsobiví oligarchové jako Chodorkovski jsou v politických procesech uvězněni a jejich impérium znárodněno. Vše za hlasitého povzbuzování obyvatelstva, které je průběžně masírováno PR agenturami a státem kontrolovanými médii.


Rozvoji jaderné mocnosti však brání americké silné společnosti

Prosadit ruské ekonomické zájmy by však bylo o mnoho snazší, pokud by neexistovalo silné USA. Vojenskopolitická síla USA je tvořena ekonomikou. Otázka tedy zní, jak oslabit americkou ekonomiku ?

Nesnazší je kopat do zraněného, a proto není divu, že sled posledních vojenskopolitických událostí eskaluje v době, kdy se americká ekonomika odráží ode dna a každý v Rusku ví, že již níže neklesne. Rovněž je výhodné eskalovat tyto události v době prezidentských voleb, kdy jsou oči americké veřejnosti upřeny jiným směrem. Síla ekonomiky je závislá na dodávkách ropy. Pokud Rusko vyvolá energetickou krizi, ovlivní tím zásadním způsobem nejen americkou ekonomiku. Během ropné krize bude Rusko chtít oslabit vazby US-Evropa. Rusko nebude chtít jednotnou EU. Cílem bude úpadek Spojených států.


Jednotná EU není, je to jen ekonomicky provázaný celek, ale z hlediska vojensko-politického je to chumel názorů od A až do Z. Vazbu US-Evropa je možné přetrhat za pomocí PR a zejména energetického tj. v zápětí i politického vlivu. Zelená lobby hraje na ruku ruským zájmům. Kdo ji platí, nechám na fantazii čtenáře. Během pár let se stane EU energeticky nesoběstačnou. Ropu a zemní plyn dokáže EU, byť za vyšší cenu, dovézt, ale čistou energii doveze za pár let jen z Ruska, které již staví nové jaderné elektrárny. Tlak na Spojené státy však bude i ze strany ruských satelitů: Íránu, Venezuely, Sýrii, Severní Korei, které po konzultacích s Moskvou budou zvyšovat napětí u dlouho doutnajících konfliktů s cílem destabilizovat oblasti a ukázat na neschopnost Spojených států situaci řešit. Řešení budoucí energetické krize je ze střednědobého hlediska možné v demokratizaci zemí s velkým těžebním potenciálem ropy. Jinými slovy vymanění těchto zemí ze sféry Ruska a v zahájení staveb energetických zdrojů, pro pokrytí potřeb Evropy. Z hlediska dlouhodobého pak v přechodu na alternativu k ropným derivátům tj. k přechodu na vodíkovou ekonomiku.


Už víme, proč radar v Brdech a rakety v Polsku

Radar v Brdech a střely s EKV v Polsku mají prachmizerný význam z hlediska SDI. Dají se nahradit systémy Aegis se střelami SM3 umístěnými na lodích ve Středozemním moři. V jiném světle však tyto základny vyzní, když se na věc podíváte během energetické krize v EU, která je nadosah. V době, kdy každé rozhodnutí EU bude moci Rusko "potrestat" omezením dodávek energie. V takovém světle je pak zřejmé, že pro posílení vazeb US-EU jsou tyto základny přínosem. A tlak na roztrhání vazeb US-EU ze strany Ruska přijde a radar v ČR je součástí obrany proti této ruské snaze. Tedy radar v Brdech není nebezpečný pro Rusko, nýbrž pro ruské plány.


Spojené státy si mohou vybrat

Střednědobé řešení již začalo. Přípravy k demokratizaci Íránu byly však ukončeny invazí Ruska do Gruzie. Jak již z Ruské strany zaznělo: "Buď my nebo Gruzie" Jinými slovy, buď bude Rusko ovládat ropu na Kavkaze a nebo Spojené státy nebudou ovládat ropu v Íránu.

Ve světle posledních událostí zapadlo několik "malicherných" informací. Ízrael zastavil dodávky vojenských technologií do Gruzie z důvodu obav před recipročními dodávkami ruských zbraní do Íránu a Sýrie. Spojené státy odmítly vydat povolení Izraeli k přeletu izraelských bojových letadel přes irácký vzdušný prostor na Írán. Operace Írán je evidentně pozastavena.

Rusko strčilo do rozehrátého boje šachových figurek pěšáka - Gruzii. Nyní jsou na tahu Spojené státy....


Nyní mohu konstatovat, že US vyvíjí diplomatickou aktivitu za účelem vytvoření proti íránské koalice viz poslední návštěvy ministrině zahraničí na blízkém východě. Klesající ceny ropy rovněž hrají do karet. Když vyhraje Cain má to Írán nalinkované jak pruhy na dálnici....

USA otevřeně přiznává znepokojení nad energetickou nadlvádou Ruska nad EU. Že by mocnosti konečně v otázce radaru přešli do přímého mediálního boje nikoliv přes zástupný problém jménem Írán, ale rovnou k věci a sice k energetické nadvládě Ruska ?
Zhlédnuto 1198 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press