Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Kde máme opravdové novináře ?

Dan Kučera, 10.1.2008
K přečtení se na netu nabízí několik velmi zajímavých postřehů ohledně novinářské bezpáteřnosti či lenosti v zprostředkovávání informací a absenci snahy o informování veřejnosti o opravdu důležitých věcech dnešního světa. Tento "vzkaz" novinářům posílá ze svého blogu šéfredaktor portálu astrolab.cz, Antonín Baudyš jr.


Změna geopolitiky & za okny se nechumelí

Ve světě probíhají mraky událostí, které stojí stranou zájmu vašeho listu. Kdokoliv si jich všimne, je nebezpečný a slabomyslný příznivec konspiračních teorií. Jednou ze zásadních geopolitických událostí jsou rozsáhlý dodávky izraelských zbraní Číně. V prvé řadě antiradarových a špionážních bezpilotních letadel. Dále prodej střel země-vzduch Python 3. Prodej střel s plochou dráhou letu Delilah. Prodej radarů Elta. Poskytnutí stíhačky Lavi ke zkopírování do čínského typu J-10.

Vy tu informaci nemáte? V češtině ji uvedl například Armádní technický magazín. Ani nemáte informaci o následné diplomatické roztržce mezi USA a Izraelem? Která trvá dodnes? Že ta informace není důležitá? Je, milí chlapci, jedním z dokladů přeorientování zahraniční politiky Izraele a z toho vyplývajících důsledků pro rovnováhu vojensko-politických sil ve světě. Bez ironie podruhé, jsem zvědavý, kdo mne zítra obviní z latentního antisemitismu, přehodnocování výsledků druhé světové války a rozněcování atmosféry strachu a iracionálních tvrzení. Ve světě probíhají poměrně zásadní události jako uzavření rozsáhlého politicko-hospodářské paktu mezi Ruskem, Činou, Indií, Venezuelou, Brazílií, Mexikem a Jižní Afrikou. A vy nás zatím na titulní straně zásobujete palcovými titulky o jiných zásadních událostech, jako že byl sbormistr Kulínský propuštěn z vazby. S těmito informacemi to máte dobré, nikdo vás z konspiračních teorií a slabomyslnosti nenařkne.


Spolehlivé zprávy z Londýna

V těchto ale i ostatních domácích denících mi řada informací citelně chybí. V souvislosti s londýnským útokem jste opomněli uvést, že v den útoku probíhalo v londýnském metru od půl deváté cvičení ca. tisíce osob zapojených do nácviku zvládnutí fiktivního útoku na soupravy metra. Informaci podal 7. července pan Peter Power ve večerním vysílání BBC. Pan Power je bývalým důstojníkem Scotland Yardu, dnes je jednak vládou protěžovaným mediálním expertem přes terorismus, druhak majitelem aguentury krizového managementu najímané vládou. Agentura úzce spolupracuje s Londýnským dopravním komisařstvím. Předsedou Londýnského dopravního komisařství je bývalý důstojník CIA Bob Kiley. Náhodička. (Viz web Londýnského dopravního komisařství www.tfl.gov.uk) Dobrý přítel starosty New Yorku Rudiho Giulianiho.

Kde se vzal bývalý agent ve vedení dopravních podniků? A není to čtenářům jedno? Trochu překvapivě je pan Kiley i členem elitní americké Rady pro zahraniční vztahy (Council for Foreign Relations) založené politologem Zbygniewm Brzezinskym. Že CFR neznáte? Aha. A co tedy znáte? Ale nechť. Informace se nehodí. Tak ji psát nebudeme. Nebudeme psát ani, že navlas podobné cvičení prováděla protivzdušná obrana NORAD Spojených států 11. září ráno. Upozorňovat na tak bizarní souhru okolností z 11. září a ze 7. července v Londýně by jenom přiživilo slabomyslné příznivce konspiračních teorií. Začátky explozí tam i onde proběhly v 8.48 místního času. Máme tu náhodiček poněkud plno ... teroristé zjevně milují improvizaci.

Také jste čtenáře ušetřili informace, že velvyslanectví Izraele dostalo od londýnské policie několik minut před explozí varování před nebezpečím útoku. V Londýně byl to ráno shodou okolností přítomen ministr zahraničí Benjamin Netanyahu, který po varování změnil svůj program. To ale není důležité. Nota bene, pokud izraelské velvyslanectví první část informace týž den dementovalo a druhou část na webu přepsalo, na znění, že Netanyahu změnil svůj program až po explozích. V den útoku byl v Londýně přítomen i starosta New Yorku Rudi Giuliani, rovněž člen CFR. To ale neznamená vůbec nic. Je to jenom nahodilá informace. Vy ji prosím nepište. Zmatená část čtenářů by jí totiž mylně mohla připisovat nějaký význam.



Spolehlivé zprávy z Iráku

Co mi v našich novinách schází opravdu a chronicky, informace o počtu civilních obětí v Iráku. Britský Medicinal Journal uvádí, že od začátku invaze do června 2005 se počet obětí pohybuje někde kolem 100 tisíc zabitých civilistů. Irácká humanitní organizace Iraqiyun vedená lékaři tvrdí, že se jedná o asi 128 tisíc mrtvých. 55 procent z nich jsou ženy a děti do 12 let. Příznivci okupace, chtěl jsem říci invaze, si možná oddychnou nad informací, že veřejnou databází Iraqi Body Count, kterou sestavuje Graduate Institute of International Studies udává jako počet civilních obětí od počátku invaze do teď ?jenom? 39 tisíc mrtvých. Můžete tuto informaci potvrdit či dementovat? Nemáte ji? Není důležitá? Nepochází z důvěryhodného pramene? A informace, že se k londýnským atentátům přihlásila na internetu Al-Kaida pochází z důvěryhodného pramene? Na které stránce se tak stalo? Viděli jste ji? Viděl ji vůbec někdo? Neviděl. Ale informaci přinesl ještě v den útoku poněkud nečekaně bloomberg.com. Stránku sice necitoval, neuvedl přesné znění, ale prý jí viděl. Viděli jste alespoň bloomberg.com? Skvělá novinářská práce. Máte informaci, že ona stránka je registrována na jméno jednoho ze vzdálených příbuzných prezidenta Bushe? Že je to jen další konspirační teorie? Proč? Protože je to slabomyslné? Může být slabomyslná informace pravdivá? Nevím, jestli je informace slabomyslná nebo nebezpečná, je to ale informace, která se dá ověřit či vyvrátit. Myslím, že by vám jako novinářům mohla stát za to, beztak nemáte v létě o čem psát.


Ad letadlo, které (ne)spadlo na Pentagon

Důležitější maličkost než jméno držitele údajné al-kaidistické domény, je to, že padat Boeing na Pentagon v září 2001 skutečně nikdo neviděl. Je mi líto. Očití svědci jsou, až na to, že neviděli padat Boeing. Nahrávky bezpečnostních kamer z přilehlého hotelu Sheraton, z Dopravní kanceláře státu Virgnia i z benzínové pumpy pana Velazqueze zabavila FBI několik minut po explozi. Dodnes je nezveřejnila.

Veřejnost to asi nezajímá. Nebo snad máte informace potvrzující opak? (Trochu jiné zpravodajství?) Pokud ano, proč jste je nezveřejnili? Nebo kdokoliv na planetě? Pomíjím jinou důležitou maličkost, že se po domnělém Boeingu 757 nenašly žádné trosky. Nebo snad máte jejich snímek? Stačí jeden jediný. Fotografie se jaksi nekonaly. Kdo by je byl dělal v takovém zapadákově jako je centrum Washingtonu? Protože nejsem rodilý fyzik, neposoudím názor odborníků z tehdejší tiskové konference, že se šedesátitunové letadlo v té rychlosti rozpadlo na milion malých kousků. I sto dvacet pět cestujících, letušky, únosci a tři piloti, ze všeho zbyl jen milion malých kousků, které nejsou okem vidět. Ani na dochovaných fotografiích z hašení hořícího Pentagonu. Z kterýchžto fotografií je patrné, že tráva před Pentagonem je čistá, zelená a nedotknutá jako golfové hřiště. Svědomitá správa Pentagonu nechala prostor před pobořenou částí budovy (vnější okruh E, sektor 1) ještě tentýž týden zasypat půl metrem písku a osadit novým trávníkem. To je škoda. To ty kousíčky z letadla už asi vážně nenajdeme. K jedinému snímku kusu malého plechu zveřejněnému v USA se vyjádřili sami zaměstnanci Boeingu, že nic takového jejich továrnou nikdy neprošlo.

Máte informaci, že ještě dva roky po 11. září bylo v okolí Pentagonu naměřitelné zbytkové záření ochuzeného uranu? Nemáte? Že to je další konspirační teorie? Cožpak se nedá hledat? Cožpak každá informace, která nepasuje a jejich kolem 11. září už poněkud hodně, asi sedm set, musí narazit na zeď víry v předepsaný scénář? Neochvějné víry za jakou by církev svatá normálně musela blahořečit? Cožpak není možné mluvit s lidmi, kteří ta měření dělali? Zkrátka dělat novinařinu? Namísto toho se všemu co vyžaduje přemýšlení vyhýbáte a držíte se jen podružností, které vaše hlavy dokáží vstřebat. Malý tip ode mne: stranou vší konspiratořiny je nejuznávanějším a nejpreciznějším zdrojem informací o 911 rozsáhlý výzkumný projekt www.cooperativeresearch.org historika Paula Thompsona.


Nehody žurnalistiky

Občas vám nějaká zpráva uteče a nás čtenáře tím neobyčejně potěšíte. Například zprávou z 14.12.2004, že Aznarova vláda nepředala Zapaterově vládě vyšetřovací spis z 11. března (tedy vyšetřování atentátů z madridského nádraží Atocha), protože ji smazala z počítače. Řadu zpráv ale můžete uveřejnit dodatečně. Nic se nestane. Skutečně vůbec nic. Třeba, že Světové obchodní středisko bylo budováno podle slov hlavního architekta tak, aby jej náraz letadla nezbořil. To, že zřícení věží vypadalo jako řízená demolice, to jsou hanebné pomluvy. Že byly v sobotu 9. září vypnuty uvnitř WTC bezpečnostní kamery z důvodů údržby. Nic než shoda okolností. A později se prosakovaly další malé zlomyslnosti, které v seriózní žurnalistice nemají co pohledávat. Jako když civilní správce Iráku Paul Bremer přesvědčoval ještě dlouho před invazí zástupce kansaských podnikatelů, že z Iráku se stane ?něco jako kolonie Spojených států?. Sice to tak řekl, ale jistě to tak nemyslel.

Prezident Afghánistánu Hamid Karzaí je čistou náhodou bývalý zástupce americké plynařské firmy Unocal. Té, která potřebovala v listopadu 2000 protáhnout plynovod přes Afghánistán do obří plynové elektrárny v indickém Dabholu. Elektrárny, kterou čistě náhodou stavěla už od roku 1993 a později z 65% vlastnila energetická čtyřka v USA, Enron. Ten Enron, který čistě náhodou na v prosinci 2001 zkrachoval kvůli falšovanému účetnictví. Že Talibanci jednali s Enronem kvůli povolení plynovodu přes Afghánistán ještě na jaře 2001 zní jako zpráva z říše pohádek. Neméně, že Enron vousatým Talibům v turbanech vyhrožoval, že je v případě nespolupráce USA zasypou bombami.

Je jistě nepravda, že bývalá ředitelka energetického gigantu Chevron, Condoleeza Riceová, varovala 8 hodin před únosem letadel e-mailem svého bývalého černošského kolegu z téže firmy, Willieho Browna, v té době starostu San Francisca, aby 11. září nikam nelétal. Jak věděla, že má rezervovanou letenku do New Yorku? A jistě také není pravda, že firma Chevron jeden ze svých oceánských tankerů pojmenovaný po bývalé ředitelce přejmenovala na Altair Voyager. To už je serióznější informace, že Chevron, Exxon Mobil, Texaco, BP Amoco, Unocal a Shell koupili práva na těžbu 75% ropných a plynových zásob Kazachstánu a Uzbekistánu. Můžete také dodatečně uvést, jaká zlomyslnost je psát o obchodní spolupráci rodiny Bushů a bin Ládinů. To, že jeden z bin Ládinů byl v 11. září saudským velvyslancem v USA si na CNN s panem redaktorem vysvětlili. Pan velvyslanec uvedl, že s Úsámou je příbuzný, ale Úsamu ? černou ovci rodiny ? už léta neviděl. Sice se později prokázalo, že jej viděl 26. února téhož roku na svatbě Úsamova syna Mohameda v Kandaháru, ale kdo by se malicherně zabýval takovými skeptickými poznámkami. Starší bratr Úsamy, Salem bin Ládin, pomáhal Američanům v sedmdesátých letech vyjednávat s Íránci kvůli krizi s únosem. Později jim hezky pomohl s převodem peněz nikaragujským Contras. Nakonec sympaticky pomohl i současnému prezidentovi G. W. Bushovi investicí do jeho neproduktivní těžařské společnosti Harken, která v roce 1984 stála před krachem. Stala se velice produktivní až v Zálivu po operaci Pouštní bouře.

I ošklivé zprávy, že 10. září 2001 bylo na pacifické burze obchodováno s akciemi American Airlines trochu intenzivněji, přesně 25krát více oproti normálu není nic jiného než projev zdravé a dynamické ekonomiky. To, že bývalý (do roku 1998) ředitel aerolinií United Airlines pan Krongard byl v době 11. září zaměstnancem CIA není nic než bezvýznamná informace vytržená z kontextu. Tři atentátníci z unesených letadel (Hanjouri a spol.) byli 10. září ubytováni ve stejném hotelu jako Sami Omar Hussein, vysoký úředník saudské vlády. Svět je prostě malý. Instruktoři těchto pilotů z letecké školy v Arizoně se do jednoho vyjadřovali, že jejich arabští žáci byli naprosto dutí a během kurzu se nenaučili vůbec nic. Ergo nemohli žádné letadlo pilotovat. Australské ministerstvo obrany nicméně na svých webových stránkách popisuje fungování existujícího systému Global Hawk, který dovoluje řídit velká letadla bezpilotně na dálku. Po 11. září dostaváli senátoři a poslanci nějaký čas za obálky s jedem Antrax. Teroristé mohli projevit více smyslu pro rovnoprávnost, a posílat jed nejen politikům Demokratické strany. Antrax v té době a v příslušné kvalitě nebyly schopní vyprodukovat ani Rusové. Jen americké vojenské laboratoře. Když se tam začaly stahovat stopy, vyšetřování ustalo. Ale což. Dick Cheney volal šéfovi parlamentní vyšetřovací komise Tomu Daschleovi, s pochopitelnou prosbou, aby se vyšetřovatelé nepouštěli do příliš podrobného vyšetřování. Oslabili by tím totiž rozpočet fondů pro boj s terorismem.

Už vůbec by média neměla řešit, jakto, že z padesáti tisíc zaměstnanců Světového obchodního střediska jich do práce přišla jen malá část, takže zahynulo jen oněch legendárních 3000 obětí. Informaci, že mezi oběťmi nebyly občané židovského státu, ač jich pracovalo ve WTC kolem čtyřset nikdo neprověřoval. Až CNN sestavila statistiku obětí a jejich národnostní profil. K nahlédnutí na jejich webu. A zjistila, že to tak prostě je, protože všechny izraelské firmy daly 11. září svým zaměstnancům volno nebo se týden před tím odstěhovaly. Kdo by nevěřil na šťastné náhody má zde pádný důkaz jejich existence. Ve své poslední knize Veliká šachovnice (1997) poradce u.s. prezidentů a renomovaný politolog Zbygniew Brzezinski svým stoupencům ne méně než čtyřikrát vnucuje myšlenku, že Američany může vyburcovat ke globálnímu výboji pouze náhlé a bezprostřední ohrožení. Tak jako v době Pearl Harboru. Hlavním úkolem Spojených států je podle něho ovládnutí Eurasie, která ovládá 75% nerostných surovin světa a nese i většinu světové populace. jestli vám tyto názory připadají nebezpečné, nestrachujte se, je to jistě jenom individuální názor osamělého spisovatele. Zajímavé, že už jsme zde jméno toho pána někde zaslechli ...

zdroj : http://www.baudys.blogspot.com/
Zhlédnuto 1539 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press