Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

O Kosovu a panu Jůnovi (střípek z minulého století)

Jan Hájek, 4.2.2008
V roce 1999 jsme se jako čerstvá součást Severoatlantické aliance stali přímými účastníky napadení a bombardování Jugoslávie. Jako záminka posloužilo Kosovo. Kdejaký politik se tehdy dušoval, že o samostatnost Kosova v žádném případě nejde. Stačilo necelé desetiletí, aby všichni kompletně zapomněli. Připomeňme si v následujícím článku, co se TAKY tehdy dělo a říkalo v naší televizi. Jedná se o přepis článku, který jsem na internetu publikoval 25.dubna 1999 a já si myslím, že stojí za to si ho připomenout.

Něco se smí a něco nesmí

Poznámka: text v závorkách představuje vložené poznámky autora článku

Jestlipak mediální měniči historie označující Válku v Jugoslávii velmi tendenčně a veskrze nesprávně obratem Krize v Kosovu jsou si ve své zoufalosti vědomi nebezpečnosti svého počínání?

Od chvíle, kdy britsko-americké ředitelství bombardování označilo budovu srbské televize za důležitý, v pravdě strategický vojenský cíl, který jako přístroj pro šíření lží, nenávisti a dezinformací musí být zničen, jsou mnohé evropské a americké redakce vystaveny přímému riziku ozbrojených útoků proti nim. Tyto útoky by dle západního výkladu práva na druhého byly oprávněné (tzn. legitimní, pane Kavane), avšak stane-li se tak, budou označeny za teroristické a budou také vykládány výše zmíněnými měniči jako důkaz srbské zrůdnosti. Taková pravda, zůstane však pravdou jen napůl. Bude to důkaz zrůdnosti ve smyslu každodenního faktu přítomnosti.

Jak vypadá (a také jak by mělo vypadat) nezávislé, objektivní, propagandy a nenávisti prosté zpravodajství předvedl v České televizi komentátor Svobodné Evropy Jan Jůn v rozhovoru s redaktorkou Janou Drtinovou v průběhu zpravodajské relace 21 (Tučným červeným písmem jsou vyznačeny vložené poznámky autora článku):

◊ Drtinová: Pane Jůne, jak jsme viděli, rakety zničili Miloševičovu rezidenci, cílem letadel NATO se dnes v noci stala i srbská televize. Co soudíte o vhodnosti výběru těchto cílů k bombardování?

◊ Jůn: Já bych to tedy rozdělil. Především Miloševičova vila podle oficiálního prohlášení NATO tak obsahovala velitelské a komunikační centrum takže tady o vhodnosti výběru tohoto cíle není žádných pochyb, kromě toho jsem slyšel z několika zdrojů, (Jakých zdrojů ?) že NATO dobře vědělo, že Miloševič tam není, to bylo prostě varování... (A co sdělí NATO, o tom není pochyb)

◊ Drtinová: ...takže nechtěla aliance zasáhnout přímo Miloševiče?

◊ Jůn: Já se domnívám, že ne, dokonce to prohlásili velice hlasitě po tomto útoku, bylo to sice varování, ale především to plnilo tento účel,...

◊ Drtinová:...bylo to varování, ale americké zákony přece výslovně zakazují atentáty na zahraniční politiky?

◊ Jůn: Jenomže právě proto, že NATO dobře vědělo, že Miloševič v té vile není, tak mu především šlo o zničení velitelského a komunikačního centra a bunkru, (Tak bylo to varování nebo nebylo, a jaké vlastně?) které se v té vile nacházejí, co se týče té druhé části otázky, tedy vhodnosti výběru cíle jako televize, oficiální stanovisko NATO je, že televizní stanice je zdrojem propagandy, (Propaganda je když...někdo něco propaguje) která protahuje válku a působí nevýslovné utrpení lidu Kosova, to je přesná citace oficiálního prohlášení NATO. Ovšem já vám na to odpovím otázkou zrovna tak. Bylo za druhé světové války správné, když spojenecká letadla bombardovala Goebelsovy vysílačky? To je přesně ta samá situace. Novinář, který se přestane řídit kodexem novináře a nestrannosti, (Tedy i pan Jůn!) tak se stane propagandistou a kromě toho my dobře víme, že v té srbské televizi působí především straničtí propagandisté, protože víme, kolik (Kolik?) nezávislých novinářů ze Srbska odešlo na Západ, takže já také nemám rád bombardování, já nemám rád zásahy, ale je to součástí celé akce, kterou jsem já nevymyslel, (Kdyby to totiž vymyslel pan Jůn, bylo by již dávno po válce, po té poslední) která je jistě dobře vymyšlená, v tomto případě tedy, i když člověk lituje toho, že zhynuli lidé, (Byli to sice lidé, ale fakt je, že to byli jenom Srbové, že?) pochopitelně nebyli přímým primárním cílem té akce, ale byli to především, podle mě tedy, propagandisté srovnatelní s Goebelsovými lidmi.



◊ Drtinová: Krátce po začátku vzdušných útoků aliance Američané navrhli Slobodanu Miloševičovi, aby jim poskytl až šest hodin vysílacího času na území celé Jugoslávie. Nebyl to poněkud naivní návrh?

◊ Jůn: Já si myslím, že tenhle návrh nebyl nikdy myšlen vážně, (Jinými slovy, byla to americká propaganda) že ten návrh byl pouze ukázkou toho, že Miloševič pochopitelně nemůže na nic takového přistoupit, protože tím pádem by pochopitelně vznikly trhliny v té celé propagandistické mašinérii, a ta by se začala hroutit, jak domeček z karet, dobře víme, (Z našich nestranných televizí to opravdu dobře víme) co srbská televize ukazuje, například, takže to jsou věci, které, o kterých prostě se, to byl prostě opravdu jen návrh, jenom takový pokusný balónek a nikdo neočekával, že Miloševič na to přistoupí.

◊ Drtinová: V souvislosti s kosovskou krizí se i v České republice neustále volá o potřebě novinářské objektivity, jak na tyto výzvy reagujete vy osobně

◊ Jůn: To je velice závažná situace, protože zahraniční televize a další média se soustřeďují na to, aby referovali především o tom, co je základem tohoto konfliktu v Jugoslávii, a tím je především genocida, (Genocida je když...pane Jůne, možná by neškodilo nahlédnou do kteréhokoliv výkladového slovníku cizích slov) genocida srbskou armádou albánského obyvatelstva Kosova, ta tam byla před útoky, a ta byla těmi útoky jenom prostě posílena nebo urychlena, (Takže útoky NATO tedy situaci zhoršily? to znamená, že když si to vezmeme jinak, tak v Kosovu se dnes dějí neuvěřitelná zvěrstva, kterých se dopustila organizované násilí za posledních padesát let od druhé světové války. Já tady mám takový papírek, já bych vám rád citoval, co dneska řekla britská ministryně pro mezinárodní rozvoj Clair Shortová. Ta prohlásila na tiskové konferenci potom, co bylo oznámeno proč bylo zaútočeno na propagandistickou stanici: Mohu vám sdělit některé z dalších zpráv, (Stoprocentně zaručených) které jsme přes noc dostali, o tom jaká zvěrstva jsou páchána, 150 kosovských Albánců bylo popraveno, když se ubírali do Prištiny, v ulicích Podujeva leží těla na ulicích a Srbové zabíjejí tisíce v okolních vesnicích, kosovští Albánci utíkající do Makedonie byli přepadeni srbskými jednotkami, jugoslávská armáda ostřeluje uprchlíky v Rugovské rokli, u hranice s Černou Horou, srbské gangy vyhánějí uprchlíky z usedlostí v okolí Rozaje a média hlásí srbské ostřelování u hranice s Černou horou, byl objeven hromadný hrob poblíž Iskotu a nakonec Arkánovi tygři stále napadají ženy. Tohle je válka, (A ne krize!) tohle je vážný konflikt, jsou páchány nevyslovitelné zločiny a propagandistická mašinérie válku prodlužuje a je proto legitimním cílem, to řekla Clair Shortová, (Kdo vlastně šíří nenávist aneb s vámi je líbezné se mezinárodně rozvíjet, paní Krátká) v této souvislosti snad už nemusím nic dodávat k tomu, jak by měla média referovat a jak by měli novináři se stavět k celé této záležitosti. (Určitě, školení jsme zdostatek.)

Tolik citace rozhovoru, ze kterého jsou pouze odstraněna všechna nadbytečná "é", spojující či uvozující věty a slova pana Jůna. Úžasná syntax je však zachována, dokumentujíce myšlenkovou úroveň tohoto ryzího bojovníka za svobodu slova.

Bomby a rakety aliance si jen tak vybuchují, nebo jsou jimi zasahovány různé (vojenské) cíle, samozřejmě, už se někomu podařilo zahlédnout třeba na Nově, takto televizním kanálu na kterém jsou denně k vidění desítky vražd, nějaké záběry bombou roztrhaných lidských těl? Podle mluvčích aliance, jsou kosovští Albánci vražděni srbskou armádou. Avšak nikdo se nikdy nedozví, kolik kosovských Albánců (odmítajících myšlenku Velké Albánie a vzájemné zabíjení) bylo zavražděno oddíly UCK. Kolik lidí v Jugoslávii vydrží dlouhodobé strádání vlivem nesmyslných sankcí a ropného embarga?

A oni se usmívají, chi chi, cho cho. Je mi z tebe na blití, Jamie, a z tebe taky, Bille. Vždycky mi bylo z vrahů šoufl.

Abych nezapomněl, z tebe taky, Václave.

Zde končí obsah tehdejšího článku. Bohužel, lidí, jako je pan Jůn, od té doby neubylo. At už si to sami uvědomují, nebo nikoliv, jsou to právě oni, kdo mají velký podíl na rozdmýchávání rasové, náboženské a národnostní nesnášenlivosti ve světě. Mějme se před nimi na pozoru.

Jan Matt Hájek, dailynews.cz
Zhlédnuto 1269 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press