Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Matematika Zelených: 3 × 6 otázek = 0 odpovědí, aneb kdo nic neřekne, ten nic nezkazí

Petr Glivický, 4.10.2007
Dnešní článek bych si dovolil zahájit slovní úlohou:

Petr odeslal každému ze šesti poslanců za stranu Zelených dopis, ve kterém na ně apeloval ohledně vyhlášení celostátního referenda v otázce umístění americké vojenské základny na českém území. V každém z těchto dopisů je požádal o odpověď. Svých podobných šest dopisů odeslali také Saša a Jana. Když od doby doručení těchto dopisů uplynul měsíc, sešli se Petr, Saša a Jana a spočítali odpovědi. Kolik dopisů od poslanců dohromady obdrželi?

Myslíte, že řešením úlohy je číslo 18? Ale kdeže! To jste se nechali zmást idealizovaným matematickým světem. Světem, kde 20 kopáčů vyhloubí studnu dvacetkrát rychleji než jeden samotný, protože si kupodivu v jámě o průměru dva metry ani trochu nepřekážejí. Ve skutečnosti se samozřejmě po hodince předstírání práce seberou a odejdou do nejbližší hospody na pivo. Podobné je to i s poslanci – copak myslíte, že odpoví na dopisy od „pouhých“ občanů, myslíte si, že je vůbec čtou? Už po této malé nápovědě tušíte, jaký je správný výsledek? Ano, je to tak: „Petr, Saša a Jana obdrželi dohromady 0 odpovědí.“

Prozradím nyní malé tajemství. Onen Petr z úlohy jsem já a Saša s Janou jsou můj kamarád a sestra. Dopisy byly skutečně odeslány. Odpovědi opravdu nedorazily. V celé úloze zůstává jedna nezodpovězená otázka: Proč se žádný z poslanců Strany zelených neobtěžoval odpovědět? Protože jsou pracovně velmi vytíženi? Ale ne, pravý důvod je trochu jinde. Nelze odpovědět na takovýto dopis a nevyjádřit přitom jasně svůj názor na referendum o radaru. Přitom souhlas s referendem by jistě popudil koaliční vládce z ODS, kdežto nesouhlas je naopak zcela jasnou zradou základních pilířů vlastního volebního programu. Zelení se proto rozhodli mlčet a vyčkávat, než se ošemetná situace nějak vyřeší sama.

Zelené dámy, zelení pánové, alibismus do politiky nepatří. V reakci na vaše jednání se iniciativa Ne základnám rozhodla vyzývat na svých stránkách www.nezakladnam.cz všechny občany, aby požadovali po svých volených zástupcích odpovědi na otázky týkající se radaru a referenda o něm. Pane Bursíku, paní Zubová, pane Liško, paní Jakubková, pane Rabasi, paní Jacques, protože jste na můj dopis dosud nebyli schopni odpovědět, posílám ho tímto otevřeně v téměř původním znění (jen bez mé kontaktní adresy). Doufám, že nyní se již vaší odpovědi dočkám.

Vážený pane/paní …,

píši Vám jako občan České republiky a volič Strany zelených v posledních parlamentních volbách.

Jsem jedním z více než šesti milionů obyvatel této země, kteří nesouhlasí s výstavbou základny systému Národní raketové obrany USA ve vojenském újezdě Brdy. Události posledních měsíců a let na české politické scéně bohužel zapříčinily skutečnost, že pravděpodobně nebudu mít možnost tento svůj názor promítnout do demokratického rozhodovacího procesu.

Před volbami do poslanecké sněmovny v roce 2006 nezařadila žádná ze současných parlamentních stran, včetně té Vaší, otázku umístění americké vojenské základny na českém území do svého volebního programu ani se k ní jinak veřejně nevyjádřila. To přesto, že jednání mezi Českou republikou a Spojenými státy v této záležitosti probíhala nejméně od roku 2000. V současné době vše nasvědčuje tomu, že o otázce základny budou rozhodovat poslanci v těchto volbách zvolení. Pokud by se tak stalo, byla by občanům České republiky upřena možnost jakkoli se efektivně v této záležitosti vyjádřit.

Apeluji proto na Vás jako na svého zástupce v dolní komoře parlamentu, abyste vzal na vědomí, že vzhledem k výše uvedenému Vás mandát, daný Vám mnou spolu s dalšími občany České republiky, neopravňuje k rozhodování v otázce umístění radarové základny Spojených států na českém území. Žádám Vás zároveň, abyste z tohoto důvodu učinil vše, co bude ve Vašich silách, pro vyhlášení celostátního referenda o této otázce.

Věřím, že nezklamete moji důvěru popřením jednoho z bodů Vašeho volebního programu* a já budu mít při příštích volbách opět důvod, proč dát svůj hlas právě Vaší straně.

Těším se na Vaši odpověď.
S pozdravem
Petr Glivický

* V bodě 4.2 sekci „Občanská společnost - například referenda a neziskové organizace“ se mimo jiné píše: „Stále se setkáváme se snahou omezit práva občanů u věcí, které se jich týkají. Vidíme urputnou snahu zabránit naplnění ústavy a neumožnit existenci institutu celostátního (obecného) referenda. ... Navrhovatelé nových zákonů se pokoušejí omezovat účast zainteresované veřejnosti v rozhodovacích řízeních. ... Občanské aktivity a účast veřejnosti ve správním či politickém rozhodování jsou v těchto situacích protiváhou formalizujících sil. ...“
Zhlédnuto 2803 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press