Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Stav ekonomiky a finančních trhů:

Jan Chalupa, 15.1.2008
Zdroj: http://www.mwm.cz

Bernanke konečně promluvil
Mike Whitney (WM magazín)

Předseda FED Ben Bernanke pronesl na slavnostním obědě ve Washingtonu zásadní projev o stavu ekonomiky a finančních trhů. Tón jeho řeči byl nesporně temný a mohlo jej docela vhodně doprovázet pohřební rekviem a osm černých nosičů rakví. Bernanke se vyvaroval nejasností hieroglyfického jazyka svého předchůdce, Alana Greenspana, a věnoval se jasné prezentaci faktů, která jsou, bohužel, bezútěšná. Ekonomika je ve velice špatné formě.



„Podmínky na finančním trhu... vytvořily vratkou situaci, která ztížila prognózy ekonomického vývoje víc než je obvyklé. ( Pozorujeme) nepřetržitý růst cen energií (právě tak jako) divoké a vleklé korektury na US trhu s bydlením. Podle nejposlednějších dostupných údajů, se výstavba a koupě nových domů propadly asi o 50 procent.“

Bernanke se ani nepokoušel zatajit ponurá fakta:

„V současné době, je asi 21% plátců subprime ARMs (druh hypoték) devadesát nebo více dnů v prodlení, a počty vyvlastnění domů pro nesplácení hypotéčního dluhu prudce narůstají... Jednou z příčin vysokého počtu porušení splátkové povinnosti, které nyní na trhu se subprime hypotékami pozorujeme jsou podvody a nezákonné praktiky, ale nejpodstatnější příčinou rychlého úpadku kvality úvěrů byl mylný předpoklad, na němž bylo založeno mnoho subprime půjček: totiž že ceny domů budou i nadále rychle stoupat. (Toto) bude mít negativní dopad na obce a ekonomiku obecně, právě tak, jako na samotné dlužníky.“

Co se týče poškození kreditní věrohodnosti, které vyplynulo z výstřelků při subprime půjčkách byl Bernanke stejně přímý:

„Jedním z mnoha politováníhodných důsledků těchto událostí, který za sebou můžeme vléct ještě dlouho, je snížení dostupnosti kreditu pro non-prime vypůjčovatele... (V důsledku toho) mohou problémy na trhu se subprime hypotékami vést k celkovému zpomalení ekonomického růstu.“

Bernanke pokračoval podrobným vysvětlením, že banky „podepsaly mnoho takových půjček a vytvořily množství strukturovaných kreditních produktů (MB, CDOS, ABCP), které pak byly prodány na finančním trhu. Banky rovněž mnoha způsoby podporovaly rozličné investiční instrumenty, například ve funkci poradců, poskytováním rezervních likvidních prostředků a rozmanitým stupňováním úvěrů.“

S přibývajícími problémy se subprime byly banky nuceny podnikat stále agresivnější „vratké“ operace, jimiž dramaticky zvýšily své zadlužení a dále oslabovaly svůj základní kapitál. To vysvětluje, proč banky později hlásily obrovské ztráty kvůli chátrání svých kolaterálů (zástavních hodnot) jejichž tržní hodnota ostře poklesla. Banky jsou nyní při poskytování půjček mnohem restriktivnější a získat úvěr je nákladnější a nesnadnější.

Když banky nemohou poskytovat půjčky, trpí celá ekonomika.

Bernanke pak zlověstně přidal: „Tyto tendence na finančním trhu jsou vážné, a nadále představují riziko pro celou ekonomiku.“ Amen, zbývá dodat.

Když v pozdním létě propukly nesnáze, FED prudce snížil sazby o plné procento, na 4,25%, a otevřel diskontní okénko poskytující bankám miliardy dolarů. FED rovněž otevřel Term Auction Facility (TAF), jenž během 30 dnů rozdělila 40 miliard dolarů více než stovce podkapitalizovaných bank. Příští měsíc FED plánuje zapůjčit dalších 60 miliard. Tyto vklady byly poskytnuty potají (aby vkladatelé a akcionáři netušili jak špatná je situace) a FED přijal „široký okruh zástav“, což znamená, že bral „strukturované investice“ (MBSs, CDO, ASCP), čili stejné smetí, které na otevřeném trhu už nikdo nekoupí. Jinými slovy, FED zřídil multimiliardový záchranný fond, představující permanentně rotované půjčky bankám, které špatně investovaly a jsou už v každém případě v úpadku. Toto je subjektivní riziko v absolutně nejhorší podobě.

Jak Bernanke ví, „permanentně rotovaná půjčka“ je jen důmyslný eufemismus pro znárodňování bank a monetarizaci jejich dluhů na náklady daňových poplatníků. Mnohé z těchto institucí už jsou v platební neschopnosti. FED se už jen jistí, aby z jejich nejistých sázek a bezstarostných spekulací nevzešly žádné další důsledky. Toto je socialismus pro bohaté a kapitalismus pro chudé.

Ale ani tato neslýchaná opatření skutečně neřeší zásadní problematiku kvality kreditu nebo vážná omezení při poskytování půjček. FED proto bude muset agresivně snížit sazby a doufat, že tím oživí hroutící se hospodářství.

Bernankeho ponurá (ale realistická) prognóza zní:

„Finanční podmínky jsou nadále temným rizikem pro vyhlídky na růst... Finanční situace zůstává křehká a mnoho trhů zůstane narušeno. Nepříznivé ekonomické či burzovní zprávy mají potenciál zvýšit finanční napětí a vést k dalším omezením kreditu pro domácnosti a obchod... Nově přicházející informace ukazují, že základní vyhlídky pro reálné aktivity v roce 2008 se zhoršily a skrytá rizika pro další růst jsou výraznější. Poptávka po bydlení, jak se zdá, znatelně slábne, částečně kvůli pokračujícím potížím na trhu s hypotékami. Navíc, se zdá pravděpodobné, že spotřebitelské výdaje v roce 2008 zatíží několik dalších faktorů, včetně vyšší ceny ropy, které snižují hodnotu vlastního kapitálu a dále rozmělňují hodnoty domů.“

„Vyhlídky na reálné aktivity v roce 2008 se zhoršily a skrytá rizika pro další růst jsou zřetelnější." Tím je řečeno všechno. Čelíme recesi a začíná to být nahnuté.

Bernankeho hodnocení se jen nepatrně liší od ponurých prognóz na webových stránkách hlásajících příchod soudného dne. Nezaměstnanost roste, a to bude dále tlačit na spotřebitelské výdaje. Zdrojem znepokojení je pravděpodobně také inflace, protože ačkoli FED snižuje sazby, ceny potravin a energie téměř prorážejí strop. Apatická ekonomika je zhroucením realit a následným roztavením finančních trhů natolik ochromena, že FED bude na příštím shromáždění Rady guvernérů přinucen uvolnit sazby o nejméně 50 základních bodů, s následnými dalšími škrty směrem k 2,5%. (Podle Goldman Sachs a Merrill Lynch) – jestliže to je ten případ, můžeme očekávat, že koncem 2009 budeme platit 4 až 5 dolarů za benzín.

I když Bernankeho přístup je po Greenspanově neupřímném „FED říká“ vítanou úlevou, jeho zlověstná prognóza se jen málo věnovala problematice, jíž trhy skutečně čelí. Těžko říct zda jsme vkročili do nové éry transparentnosti FED nebo jestli Bernanke prostě nezaujal postoj „když všechno ostatní selže, řekni pravdu“. To by byl stěží znak osobní statečnosti.

Špatné ekonomické novinky se nyní hrnou z úplně všech stran. Dolar neustále oslabuje, což v pátek vyhnalo zlato do nových výšin – 900 dolarů. Hodiny předtím Ministerstvo obchodu ohlásilo, že obchodní deficit v listopadu prudce stoupl o 9% na 63,1 miliardy dolarů. To znamená další tlak na greenback, protože zahraniční investoři budou i nadále prchat z USA na trhy s větším růstovým potenciálem.
Rovněž se očekává, že ztráty ve výši 15 miliard na cenných papírech podložených zkyslými hypotékami oznámí i největší národní makléřská firma Merrill Lynch. Citigroup z podobných důvodů očekává ztráty přes 25 miliard. Největší národní hypotekární věřitel, Countrywide, (údajně) bude čelit bankrotu pokud nebude přijata čtyřmiliardová nabídka Bank of America's za tuto postonávající společnost. A (jak sdělil William Ackman, prezident Pershing Square Capital Management) největší národní pojišťovatel obligací, MBIA Inc., bude muset sehnat 10 miliard kapitálu, aby si udržel třídu důvěryhodnosti AAA.

Už jste v obraze? Giganti finančního průmyslu jsou buď na prahu anihilace, anebo sjednocení v dlouhém jihoamerickém tanci přepadlých CFOs, kteří se chystají na cestu do Pekingu se žebráckou miskou v ruce. Otlučené banky a korporace jsou rostoucí měrou nuceny obstarat si kapitál na jediném místě, kde je ještě k dispozici – v Číně a zemích těžících ropu. Čili, životní míza kapitalismu nyní kypí v komunistických žilách. No řekněte, není to ironie?

RBC Cash Index v pátek oznámil, že důvěra spotřebitelů rekordně upadá. Americký spotřebitel je předlužený, nedostatečně placený a dělá si starosti o všechno – od rostoucích účtů za energii, ubývajících pracovních jistot, až po masová vyvlastnění kvůli nezaplaceným hypotéčním splátkám. Tato zpráva byla zveřejněna jen hodinu předtím, než ukazatel průmyslového průměru Dow Jones (index hodnoty akcií na newyorské burze) po divokém obchodování udělal 246 bodový skok po hlavě. Na Wall Street převažuje sklíčená nálada a pocit, že to nejhorší teprve přijde. Soudě podle mimořádných opatření FED, můžeme brzy čelit finančnímu hurikánu o síle 5.

Ekonomický prorok Doug Noland to shrnuje takto:

„Hypotéční bublina praskla, finance Wall Streetu implodovaly a zahraniční finanční instituce vzaly nohy na ramena a prchají z obchodů poskytujících USA kredit... Ještě horší ale je, že ekonomika rychle podléhá recesním silám. S vysokou jistotou můžeme prohlásit, že hypotekární krize se právě rozvinula v krizi korporativní zadluženosti – a tato krize nebude vyřešena tak brzy – ani sazbami, ani helikoptérami - a ani bailouty." (Doug Noland "Mortgage Crisis to Corporate Debt Crisis", Prudent Bear)

Díky za upřímnost, Bene, ale všechny východy se zdají být pevně uzavřeny. Budeme muset přežít touto bouři mimo bunkr.

Podrobnější informace (angl.) na http://www.federalreserve.gov/newsevents/speech/bernanke20080110a.htm
Zhlédnuto 1390 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press