Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Re: Re: Re: Re: Re: Česká vláda pracuje na tom, aby Česká republika pomohla vyprovokovat třetí světovou válku a zúčastnila se jí jako terč

Děkuji za vaši reakci, chtěl bych Vám teď nastínit situaci kolem těchto rezolucí:

Čerpám z knihy: Hegemonie nebo přežití od Noama chomskeho ze strany 46-55 na zadních stranách jsou uvedeny prameny ze kterých autor čerpal.

1) Úryvek pro nastínění okolností kolem rezoluce č.687:jde hlavně o čl.14

... Saddam Husajn byl celkem oprávněně zavrhnut, když nedokázal vyhovět velkému množství rezolucí, na kterých se usnesla Rada Bezpečnosti. Na druhou starnu se už ale příliš neví o tom , že proti stejným rezolucím se v mnoha případech postavily také Spojené státy. K projednávání nejdůležitější z nich, rezoluce č. 687, došlo poté, co Rada bezpečnosti shledala, že Irák vyhověl jejim požadavkům. Rezoluce požadovala zrušení sankcí a zároveň eliminaci ZHN a systému dodávek ze stř. východu (čkánek 14, nepřímá narážka na Izrael). Ale protože Spojené státy by čl. 14 nikdy nemohly příjmout, projednávání bylo raději staženo z diskuse.

Preziden Bush st. a tehdejší ministr zah. James Baker tehdy oznámili, že Spojené státy rezoluci odmítají a že jsou zásadně proti uvolnění sankcí a to do té doby, dokud bude u moci Saddam Husajn....

2) Úryvek k rez. 1441 jde hlavně o to jak se k ní vyjádřily špičky USA

... Nebylo tedy překvapením, když se jeden s předsavitelů Bushovy vlády nechal slyšet, že ,,my radu bezpečnosti nepotřebujeme", takže ,,pokud si chce zachovat svou vážnost, musí nám zaručit podobnou autoritu jako nám dává Kongres". Jinými slovy, jde tu o možnost uplatnit moc k prosazení své vůle. Toto oficiální stanovisko podpořil Colin Powel, který ještě dodal: ,,my máme autoritu činit to, co sami považujeme za nezbytné". Washington se sice zavázal že bude dodržovat ustanovení Rady bezpečnosti (1441), ale zároveň dal najevo, že pro něj zas tolik neznamená.
...
Prezident Bush jednoznačně vzkázal, že rezoluci chápe jako oprávnění zakročit proti Iráku....

Mně jen šlo o to ukázat jakou úctu má USA k mezinárodním uskupením. A myslím si, že by se nic na americké hegemonické politice nezměnilo ani kdyby byl radar pod hlavičkou NATO.

(Omluuvám se že jsem se přehlédl a místo rezoluce 687 jsem ve svém minulém článku uvedl 686)

S přáním hezkého zbytku dne

Lukáš S.
Zhlédnuto 1237 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press