Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Neobjektivita médií XX a naše pseudodemokracie

Jaroslav Vedral, 6.11.2007
Až s humorem sleduji dění p.Nováka,p.Adama a p.Smetany na tomto "blogu" v otázce objektivnosti médií,objektivností informací...
Na rozdíl od matematiky,biologie,fyziky,chemie(exaktních v.)... žurnalistika patří do věd společenských. Exaktní vědy jsou laicky řečeno puntičkářské,precizní a snaží se na základě axiomů,tezí,.. dospět k nějakému obecnému závěru,který se snaží dokázat nebo vyvrátit.Ten je potom považován za standardní. "Idealisticky" karty jsou většinou všechny odkryté(tzn. používají se všechny známé informace,nezaujatě). K uznání "objektivnosti" jsou vypracovány určité postupy,které se musí dodržovat. Samozřejmě,že se nedá zaručit stoprocentní objektivnost a pravda ,ale můžeme chyby alespoň minimalizovat.
U žurnalistiky je to trošku odlišné. Podobné postupy může využívat,ale většinou to končí u nějakého prohlášení,oznámení,teze,článku...který se ,bohužel nebo bohudík, nedá dokázat ani vyvrátit. Důvodů existuje několik.
Žurnalista např.
1. používá "svůj"vyjadřovací jazyk;to u exaktních věd nelze
2. nemusí mít dostatek informací na vytvoření závěru
3. nemusí mít pravdivou informaci;ani to bohužel někdy nejde zjistit
4. může informovat jen částečně
5. nemusí mít zpětnou odezvu
Těch důvodů je určitě mnohem více. Mluvit o objektivnosti je podle mého názoru trošku hraní lidem na city a získávání si jejich přízně.(kromě použití "!!celého!!" stenozáznamu,přesné citace bez vytržení kontextů,..)
Úroveň novinářů je stejná jako úroveň naší kultury(společenské,politické,..).
A teď trošku přirovnání s radarem. V tisku, televizi a novinách se např. vyskytla prohlášení typu: "Radar bude stát v...;Radar není zdraví škodlivý..;Radar ovlivní domácí ekonomiku v Brdech..;Radar neohrožuje rovnováhu sil..;....". Ani jedno z tvrzení nemůžu v současnosti dokázat! A pokud to někdo dokáže,potom bych ho musel považovat za šarlatána nebo ,v tom lepším případě, za boha! Nikdy ani ty informace o radaru nebudou úplné,protože se jedná o vojenský projekt. Jen snílek může věřit tomu,že se mu všechno podstrčí pod nos.
Velice rád bych se ,jako p.Novák , držel parlamentní demokracie. Nejraději bych o tom radaru ani nechtěl vědět. Bohužel chování a kultura projevů současné vlády ČR,!všech poslanců i senátorů! mne nepřesvědčuje o jejich kompetenci a duševním zdraví (stačí si vzít na mušku V.Parkanovou- neznám jediného ministra !!obrany!!, který zpívá oslavné písně představiteli jiného státu!!!).
Velice mne mrzí,že některé etické pravidla se v naší společnosti přestávají dodržovat a začíná zde vznikat "pseudodemokracie".
Zhlédnuto 1493 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press