Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Re: Finančnická pohádka

Všechny ekonomické pohádky založené na pár lidech jednajících na pustém ostrově se souhrnně nazývají robinzonády. Pricncip vysvětlovnání nemá nic společného s ekonomickými důkazy, ale hlavně s literární zručností autora.
Nejmenší společenství, které v reálném světě vytvořiilo minicivilizaci je pozůstatek námořníků ze vzbouřené lodi Bounty. Nedávno se v Británii projednávalo zneužívání a znásilňování nezletilých dívek v této malé civilizaci.

Ještě menčí společenství dvou či tří lidí na úplně pustém ostrově ztroskotávají a společensky sestupují na úroveň zvířat za méně než jeden rok. Poutavý výklad robinzonád je založen na malých odchylkách, jejichž nemožnost zakrývá o to dokonalejší "logický" výklad. Uvedu příklad.

Je možné dokázat, že množství jetelového semínka v Anglii je přímo úměrné počtu strarých panen. Staré panny chovají kočky. Čím více starých panen, tím více koček. Kočky loví myši. Čím více koček, tím méně myší. Myši se hrabou v zemi a rozhrabou hnízda čmelákům. Čím méně myší, tím více čmeláků. Čmeláci olylují jetelové semínko. Čím více čmeláků, tím více jetelového semínka. A máme důkaz.

Takto polopatisticky je to dobrá legrace. Když se totéž dobře zahalí do kvalitní literátní tvorby může to být známý Robinzon od Kiplinga a nebo trochu horší kvality ekonomická robinzonáda. S ekonomikou a funkcí peněz to má málo společného.
Zhlédnuto 1856 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press