Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Hledejme alternativu

Jan Kotrba, 12.8.2008
Jsem pro radarovou stanici. To říkám předem svého článku, aby bylo jasno.

Proč podporuji takovou věc? Protože jsem přesvědčený o tom, že na světě mír nebude. Můžeme se všichni objímat, zpívat Lennonovy písně a rozhazovat květiny, ale tam někde venku je svět. Svět plný násilnických, závistivých, fanatických maniaků, kteří prostě válčit chtějí, ať už k tomu mají jakékoliv důvody. Opravdu nejde jen o nějakou úzkou skupinu válečných štváčů. Ne, takové prostě lidstvo je a tvrdit opak je lhaním si do vlastní kapsy.

Historie nám ukázala, že je nutné být připraven. Nepřipravenost a doufání v lepší možnou variantu je cesta do pekel. Nebo do okupace. Nebo ke světové válce. To už jsme zažili, zažili jsme to několikrát a měli bychom už být poučení.

Proto podporuji výstavbu radaru v Brdech a dokonce jsem přesvědčen o tom, že by tu těch amerických vojáků mohlo být klidně daleko víc, než jen těch 150 radistů.

Na druhou stranu chápu to, že pro mnohé je USA, jakožto země s velmi podivuhodnou vojenskou historií, naprosto nepřijatelný partner. Dobrá. To je argument.

Ovšem koho potom zvolit za partnera? Koho zvolit za garanta bezpečnosti v případě konfliktu, který by s největší pravděpodobností dalece přesahoval možnosti české profesionální armády?

Podívejme se po mapě světa. Naší jedinou šancí jsou velké státy nebo seskupení států. Nabízí se kupříkladu EU. Ovšem přiznejme si, že EU je sdružení rozhádaných starců, jejichž nejmocnější zbraní jsou prohlášení o silném znepokojení.

Jsme v NATO, proč tedy ne NATO? Protože NATO jsou Američané. Bez nich by aliance nejenže nebyla schopná jakékoliv akce, ale ani by nevznikla. Pokud tedy někomu vadí Američané, pak musí mít zákonitě odpor i k NATO. Něco jako NATO bez Američanů vlastně neexistuje.

Pak tu máme Rusko. Zdá se, že pro mnohé je i po mučivých zkušenostech Rusko reálnou možností. Tuhle možnost ovšem zase odmítám já. Rusko se možná zbavilo komunismu a nasadilo přívětivou masku, ovšem rostoucí nacionalizmus a návrat imperiálních tendencí nelze přehlédnout.

Nebo snad Čína? Ta Čína, kde beze stopy mizí odpůrci režimu? To je v současné situaci naprosto směšná myšlenka.

Francie i Británie mají dost svých vlastních problémů (často mezi sebou) a rozhodně je nelze považovat za akceschopné hlídací psy.

Určitě jsem na někoho zapomněl, takže neváhejte a předložte alternativu. Pokud totiž nechceme americký radar, tak co potom? Budeme doufat, že svět se najednou po tisících let z nenadání úplně změní?
Zhlédnuto 1483 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press