Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

tuctový produkt komunismu

Vážený pane Mocku,
jak je vidět vaše uvažování je produktem minulého režimu. O náboženství jste se dozvěděl pravděpodobně jen to co vám nějaká exsoudružka učitelka nalila do hlavy.
Zajímalo by mne kolik věřících znáte? Moc asi ne, protože pak by jste je takhle neškatulkoval. Já jich znám poměrně dost a co člověk to jiný názor, takže to rozhodně není tak, že by všichni následovali jak ovce to se co jim řekne v kostele. Asi to nevíte, ale v církvích jsou rozpory, různé proudy (od konzervativních po liberální), takže to není nějaká homogenní masa.

1) Svatí si většinou svou úctu zasloužili za své významné činy. Tak jako Vy uctíváte prof. Václava Klause za jeho boj proti ekoteroristům a ochraně přírody, tak někdo například uctívá např. sv. Anežku za to, že se vzdala svých privilegií a postavení ve prospěch chudých a nemocných.

2) Některé názory byly překonány, některé platí dodnes. Ať se Vám to líbí nebo ne, tak všechny morální hodnoty (např. že vražda je zločin, že se nemá krást, že všichni jsou si rovni, že máme pomáhat slabším), které my (doufám že i Vy) sdílíme pocházejí z křesťanství, rozhodně ne z ateismu.
Uvědomte si, že když byli lidé upalováni tak nebylo 21. století. Byl to problém spíše společenský, než náboženský. Náboženství posloužilo jako záminka. Myslím, že když byl upálen Bruno, tak ten, kdo ho tam poslal myslel spíš na svůj osobní prospěch, než na ochranu náboženství. Mimochodem jak byl ateismus tolerantní k náboženství jsme viděli (já naštěstí ne) v SSSR, ale i u nás v 50.letech.

3) Evoluce a speciálně Darwinova teorie má značné mezery a nejasná místa (není to můj obor, ale můj bratr je asistentem na Biologii na Fak. Př. na UK, takže tento názor mám od člověka zasvěceného), takže o to bych se vůbec neopíral. Víra není o tom, že striktně věříte v Adama a Evu, to je legenda a je na Vás jestli tomu věříte nebo ne a nemá to co dělat s věrohodností náboženství. Nebo si myslíte, že když Gagarin Boha ve vesmíru neviděl, tak není? Uvědomte si, že to bylo vždy náboženství, které bylo nositel kultury a vdělanosti. Kdo si myslíte, že po staletí rozvíjel poznání, umění, architekturu?

4) Proč je více náboženství, když je jen jeden bůh? Na to je více názorů. Někdo si myslí, že jen ten jeho je ten pravý. Pak ale existuje názor, že všechna náboženství věří v toho samého boha, jen ho jinak nazývají, a jejich náboženství, rituály atd. jsou ovlivněny místními kulturními a společenskými podmínkami. To je mimo jiné oficiální stanovisko Vatikánu (Benedikt XVI., Regensburg 2006) a jeho předchůdce Jan Pavel II. uvažoval ve stejném duchu. Podobně uvažují i muslimové. Pokud jste četl Korán, tak jste jistě viděl mnohé podobnosti s judaismem a křesťanstvím. Mimochodem islám vznikl jakási modifikace těchto náboženství přizpůsobená pro kmeny žijící na arabském poloostrově.

Tímto nechci omlouvat zločiny, které byly páchány pod rouškou nějakého náboženství. Náboženství může podobně jako politika být zbraň. Je zneužitelné. Např. Korán výslovně zakazuje vnucování islámu nevěřícím. Jak vidno islámští, alei protiislámští fanatici si to umí vyložit jak potřebují. Podobné je to s ostatními náboženstvími.
Myslím si, že je o těchto záležitostech potřeba uvažovat komplexněji, protože hrubá zjednodušení a škatulkování vede k velmi přízemním závěrům
a jak jsme dnes svědky, tak i k mnohým krveprolitím.
Nechápu jak byste chtěl obhajovat USA a jejich politiku, kde je ateismus hodně okrajová záležitost?
Zhlédnuto 1361 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press