Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Tohle je druhé České národní obrození

lubomir Man, 28.2.2011
Tentokrát ne jako reakce proti útlaku Habsburků, Rakušanů či Němců, ale jako obrana proti naší české vládě, která se rozhodla, že v rámci svého boje za vyrovnaný rozpočet nesáhne k vyššímu daňovému zatížení našich multimilionářů a miliardářů (NIKOLIV, to za žádnou cenu!!!), ale sáhne na to, co Češi pokládají za svůj největší národní poklad: NA ČESKÉ KNIHY!
A stalo se, co se podle nejlepší a nejsvětější české tradice muselo stát! Národ, který až dosud poslušně klonil hlavu před zamýšleným zvýšeným dvacetiprocentním DPH u všeho ( kromě sedmi základních potravin), nepovstal proti budoucím dražším autům, domům, pokrmům, ledničkám a bazénům, ale proti zvýšeným cenám českých knih! Jako kdyby ve svém nejvnitřnějším ústrojí vycítil, že právě tady byla překročena míra toho, co se dá ještě snést! Jako kdyby si v jasnozřivém okamžiku uvědomil, že touto cestičkou se zavilý nepřítel snaží protlačit zločin postupného vyzmizíkování čtenářské gramotnosti našich lidí i jejich schopnosti využívat nabyté vědomosti v praxi - že se tudy zkrátka a dobře připravuje další a zřejmě nejpodstatnější pokus snížit už i tak dost sníženou českou vzdělanost a kulturu.
Jak v takovýchto mezních situacích bývá, smrtelně ohrožený arganismus povstává k obraně. K výzvě Svazu českých knihkupců a nakladatelů za obranu knih, zveřejňovaných na facebooku a internetu, se tak v těchto okamžicích připojují tisíce našich občanů. Nyní se jejich počet blíží sedmnácti tisícům a jejich počet stoupá v průměru o 50 dalších každých pět minut. Národ se zkrátka zvedl! Nepochopil - ač do něj vládní činitelé dují své málo přesvědčivé argumenty horem dolem - - proč by měla být česká kniha znevýhodňována 20 procenty DPH, když průměr DPH na knihy ve vyspělých zemích činí 5 až 6 procent. Nechápe, proč by česká kniha měla pod tíhou vládou stanovené vraždící sazby umírat, když např. vlády Velké Britanie, Irska, Norska a Chorvatska těm svým pomáhají nulovým DPH a desítky dalších evropských zemí – s méně vyrovnanými státními rozpočty, než má ČR – drží DPH u knih úzkostlivě pod 10 procenty? A pouze Dánsko (to ovšem své DPH kompenzuje velkorysým podpůrným programem), Bulharsko, Albánie, a Ukrajina se pyšní stejně vysokou sazbou DPH na knihy jako my.
V roce 1924 napsal Karel Čapek v Lidových novinách, že českou knihu dusí cizí překladový papír. Jaký osud ji asi čeká nyní, když na sobě ponese zátěž dvacetiprocentní DPH, a cizí překladový papír se na ni ze svého domova bude vrhat s výhodou ať už nulového nebo poddesetiprocentního DPH?
Zhlédnuto 1127 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press