Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Malá exkurse do ekonomie

Marie Svobodová, 13.11.2007
Nedá mi to, abych nezareagovala na článek o V.Klausi, ekonomech, a ekonomice (od dvou pánů autorů).
Na pravou míru musím uvést jedinou věc - Nobelova cena za ekonomii skutečně existuje. Příkladem nechť Vám poslouží její následující nositelé : John Hicks (za rozvoj teorie celkové rovnováhy a rozvoj ekonomie blahobytu)
Wassily Leontief (Leontiefův paradox)
James Tobin (teorie finančních trhů)
Jan Tinbergen (rozvoj ekonometrie)
Pravdu máte v tom, že v ekonomické teorii existuje řada škol, které se na ekonomické problémy a jejich řešení dívají často velmi protichůdně, resp. zdůrazňují jiné mechanismy přinášející kýžený ekonomický efekt. Tradičně známý je spor keynesiánci versus neoklasici. Tyto odlišné ekonomické koncepce formují i program politických stran - sociální demokraté vycházejí ve své hosp. politice z myšlenek keynesiánců (státní zásahy do ekonomiky jsou přípustné, trh sám o sobě může vytvářet nerovnováhu a neefektivity), zatímco liberálové a konzervativci státní zásahy více(liber.) méně(konz.) odmítají. Viz. Klausova "volná ruka trhu". Nebudu Vás zatěžovat detaily, ale jen chci demonstrovat na tomto příkladě, že Klausova "klimatologická fundovanost" se odvíjí z principu jeho myšlení coby liberálního ekonoma : (Vše ať řídí trh, jen ne žádné zásahy do ekonomiky! Za sociální nerovnost si mohou lidé sami! Je potřeba podporovat bohaté, neboť ti vytvářejí kapitál a podporují ekonomický růst!).
Bohužel, můžu konstatovat, že na vysokých ekonomických školách má tento - podle mého názoru egoistický trend - zelenou. I tota filosofie sobectví přispívá k tomu, že se i v naší společnosti (politiku nevyjímaje) vše přeměřuje a hodnotí dle peněžního výkonu. A jaké sklízíme ovoce? Výsměch vědcům, kteří mají důkazy o tom, že naše planeta je ohrožena, místo toho, abychom hledali cesty, jak vyrábět ne na jedno použití (např. proč pořád ty plasty????) Budování radarů na našem území místo politiky pomoci a spolupráce. Ohrožení našich rodin. Ohrožení našich dětí a starých lidí. Vláda politiků, kteří jsou bez bázně a hany...
Zhlédnuto 1412 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press