Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Osmnáct let poté, Kryl a modlitba pro Martu 2

Marie Svobodová, 15.11.2007
Naprosto souhlasím s názorem pana Smetany v tom, že politik zvolený v řádných volbách, pokud již nereprezentuje postoje strany, za kterou kandidoval, má být odvolatelný. Zdá se mi to natolik logické, že nechápu, jak to že u nás něco takového dosud není zavedeno. Stav který panuje nyní, vede akorát ke korupci a zneužívání mandátů. Nutno podotknout, že současné vládní nomenklatuře ( která se opírá o dva přeběhlíky) tato situace vyhovuje.
Musím bohužel konstatovat, že v současnosti udělá většina politiků (vládních či nevládních) vše, jen aby se udrželi ve svých dobře zabezpečených korýtcích co nejdéle.

Jako příklad uvádím daňovou reformu, která byla schválena právě proto.

Chápu její ideologická východiska - stát je deficitní. Ale proč se nejprve nehledají úspory v systému? Ten je totiž nastaven tak, aby se určití jednotlivci nebo skupiny na úkor státu (tedy celé společnosti) obohacovali. Například kolik živnostníků platí jen minimální daně z toho, co vydělají? Proč se ve zdravotnictví mrhá penězi ze zdravotního pojištění nesmyslnými vyšetřeními ?(Nebudu vás zatěžovat příklady z vlastní zkušenosti, sami je jistě máte také). Proč máme nejdražší silnice v Evropě? Výběrové řízení je nastaveno tak, aby nebyla připuštěna dostatečná konkurence a kartel si rozdělí dobře placené zakázky. A to co jsem zmínila, je jen špička ledovce z toho, co ještě existuje...

Místo toho, aby se referma soustředila na způsob, jak systém zefektivnit (kontrola, řádné nastavení pravidel, podpora konkurence), tak zatím v konečném důsledku ještě obere chudé a přidá bohatým...( Nad tím se pozastavil i Jan Švejnar...)

Před osmnácti lety jsme v 1.ročníku gymnázia omámení pocitem svobody poslouchali písničky Karla Kryla. Tehdy jsem netušila, že právo a pravda se opět překroutí ve prospěch těch, co si hrabou do vlastních kapes. Radar je toho dalším smutným důkazem. A tak nebude od věci, když v sobotu na Václaváku opět zazpíváme : "Král do boje táh... " nebo "Ať mír dál zůstává s touto krajinou..."
Zhlédnuto 1464 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press