Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Krize hodnot a rodiny

Marie Svobodová, 23.2.2009
Milý pane Františku,

přečetla jsem si Váš článek - a navzdory tomu, že nemohu posoudit spolehlivost Vámi citovaných statistik porodnosti islámských žen, musím Vám v mnohém dát za pravdu. Chtěla bych se podívat na Vámi popisovaný problém „vymírání“ naší civilizace z jiného zorného úhlu. Nejprve bych ovšem měla dvě „reklamace“.

1) Vaše první věta. Cituji : "Židé věří, že Hospodin si vyvolil Židy, aby spasili svět."

Žádný takový výrok ve Starém Zákoně nikde nenajdete. Židovský národ je prvorozeným Hospodinovým národem - a tím se mu dostalo oné zvláštní milosti "zaslíbení". Hospodin mluvil ke svému národu prostřednictvím proroků - (Abraháma, Mojžíše, Izaiáše, Joela, Jonáše, Daniela...) - mimo jiné jim dal mravní zákon - Desatero. A také přislíbení Spásy skrze příchod Vykupitele všech národů, který vzejde právě ze Židů. Prorok Izaiáš říká :

"Hle, panna počne a porodí syna a dá mu jméno Immanuel (to je S námi Bůh) (Starý Zákon - Iz 7,14)

Vykupitel ( ač Svatý Syn Boží na sebe vzal tíhu našich hříchů) - přichází od Židů, narodil se z židovské matky Marie. Židé však sami o sobě – tedy nebýt nadpřirozeného Božího zásahu do dějin - by nikdy nemohli svět spasit. To je obdobně absurdní jako tvrzení, že by se rozbité hodiny mohly samy o sobě opravit.

2) Zmínil jste cosi o římském vojákovi jako možná údajném otci Ježíše Krista.

Chápu, že když nejste věřící, je Vám také zatěžko uvěřit nadpřirozenému způsobu početí Ježíše Duchem svatým. (viz. Nový Zákon : Lk 1, 34-35)

Stejně tak je ovšem dosud nepochopitelné (navzdory vědeckému pokroku) tajemství původu života na naší planetě. Odkud se vzal život? Kdo je původce vesmíru a přírody? Chtě nechtě musíme připustit, že "Víme, že nic nevíme" a mnohá tajemství tohoto světa zůstanou v tomto životě pro nás zcela zastřena. Proto se moc přimlouvám, vynechte prosím ve Vašich úvahách ničím nepodložené smyšlenky typu "Šifry" pana Browna. Nás křesťanů – se to hluboce dotýká. Díky za pochopení.

3) Naťukl jste krizi hodnot současného Západu. Pokusím se rozepsat, co to v mých očích znamená a co z toho pro tuto civilizaci vyplývá.

Pokud jste navštívil římské Forum Romanum, možná jste si všiml, jak na troskách zašlé slávy pohanských chrámů vyrůstaly křesťanské kostely. Staré odešlo, přišlo Nové. Západní svět a jeho kultura je vybudován na křesťanských hodnotách - lásky, odpuštění a solidarity. (Navzdory tomu, že mnozí představitelé moci světské i církevní i řadoví křesťané se často chovali v rozporu s tím, co hlásali a k čemu se hlásili.)

Dnes už jsme opravdu někde jinde. Patrik Buchan ve své knize Smrt Západu hovoří o „přehodnocení všech hodnot“ : to co bylo dříve považováno a za ušlechtilé a dobré, je dnes zatracováno - a to, za co se dříve lidé styděli, tím se dnes chlubí.

Není-li Bůh jako nejvyšší atribut našeho konání a svědomí a ten který nám dal mravní řád (ne aby nás omezoval, ale proto, aby nás chránil), pak se my sami se stáváme svými vlastními bohy a soudci toho, co je správné a co není. Pak si stačí už jen „demokraticky“ odhlasovat vize a zákony, jaké nám momentálně vyhovují. Pokud například nezaručíme každé lidské bytosti své svrchované právo na důstojný život od početí až do přirozené smrti, máme okamžitě co dělat s potraty(od r.1957 co platí potratový zákon, bylo v ČSR zabito přes 3 milióny lidských bytostí!), dnes i euthanázií (doba pokročila).

Oddělení sexuality od manželství a plodnosti logicky vedlo k nestabilním sexuálním vztahům, promiskuitě, pornografii, propagaci homosexuálních vazeb. A toto vše ohrožuje rodinu – základní jednotku společnosti a přirozené útočiště každého člověka a dětí především. A nemáme-li stabilní rodiny, pak se nedivme, když se v nich nerodí vícero dětí.

Evropská civilizace má křesťanské kořeny. Dnes se k nim už nehlásí. Můžeme se pak divit, že strom přicházející o své kořeny zvolna odumírá?…
Zhlédnuto 2311 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press