Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Tak prý to vzdali... A co dál?

Miloš Hlávka, 17.9.2009
Podle dostupných zdrojů Američané projekt protiraketové obrany s radarem v Brdech a "anti"raketami v Polsku "odpískali" (Zdroj např. zde: http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/179237-radar-v-cesku-nebude-rozhodly-spojene-staty.html - a další odkazy lze samozřejmě najít na Blistech).
Takže chvilka radosti, výdech, nádech...
...a zůstat ve střehu.
Důvody pro to jsou: Server iDnes ( http://zpravy.idnes.cz/radar-v-cesku-nebude-spojene-staty-ohlasi-konec-planu-p0u-/zahranicni.asp?c=A090917_071406_zahranicni_ipl ) píše doslova toto: "Bílý dům se rozhodl odložit plány na vybudování systému protiraketové obrany ve střední Evropě..." Tedy nevylučoval bych, že se k tomu může chtít někdy vrátit - třeba až krize pomine.
A i kdyby ne - obávám se, že naši novodobí Biľakové budou dále hledat způsoby, jak aspoň jednu malou základničku (ale radši víc a větších) z těch Amíků vymámit (vzpomeňme si na Sašu Vondru, jak vyhrožoval Spojeným státům, že to s našimi vztahy půjde z kopce, pokud tady Američané ten radar nepostaví).
A kdyby ani to ne - myslím si, že i bez radaru tady je a ještě dlouho bude víc zbraní a zbrojení, než kolik je pro nejen naši bezpečnost nutné. Takže i kdyby iniciativa Ne základnám ve své nynější podobě doopravdy ztratila smysl další existence, stále je zde prostor pro obecněji pojaté mírové hnutí.

Ano, možná je důvod k radosti, ale: na jednu historickou souvislost upozornil před chvílí na Blistech karel Dolejší: http://www.blisty.cz/2009/9/17/art49018.html . Dějiny jsou někdy opravdu paradoxní...
Zhlédnuto 1446 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press