Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Vážený p. Dušek(reakce na právo veta občanů v obci)

Vážený pane Dušek,

děkuji za odpověď, kterou jsem ani moc neočekával. Ale uvědomuji si, že jsme na stránkách NE ZÁKLADNÁM, a tady již existuje kultura projevu. Na rozdíl např. od nekulturních zastupitelů (politiků), kteří ignorují argumenty a zásadně hovoří od věci.

Uznávám, že právo veta občana v obci může zaskočit řadu lidí. I pro ty, kteří jsou pro tzv. „přímou demokracii“ – může toto být už „silné kafe“…

Při setkání s právem veta občanů v obci můžeme zaujmout dvojí stanovisko (kromě elegantního a oblíbeného postoje arogantních zastupitelů, že nějaký názor budeme tiše ignorovat, jako by neexistoval):

1. Lze jednoduše říci, že to „bohužel“ nejde a basta!…a je zameteno… Třeba i řekneme důvod, proč nejde zavést právo veta občanů v obci. Váš důvod je – cituji: „…nedokážu si to představit v praxi…“
Takovým argumentováním lehce smeteme ze stolu cokoli. Tím uděláme z člověka, který vyslovil tuto myšlenku, bláhového snílka, který se spíše hodí mezi romantické utopisty. Jak jsem viděl, Vaši odpověď četlo skoro půl tisícovky vzdělaných lidí, kterým není lhostejné, kde a JAK žijeme .
V této chvíli si může půl tisícovky lidí říci: „Tak tímto zvláštním názorem se už zabývat nebudu…"

Vážený pane Dušek, já s Vámi plně souhlasím. Máte pravdu a já to vím, že skutečně se v současném systému na první pohled může zdát právo veta občana v obci velmi zvláštní a jestli ne zcela neuskutečnitelné tedy určitě obtížně uskutečnitelné. Jestliže si však neumíme něco představit my, znamená to, že to není možné vůbec, i v praxi? Co když je to jen věcí umění vědět JAK?
A co když právo veta je právě oním klíčovým právem, které znemožňuje zastupitelům obcházet občany? A co když při respektování jen několika zásad slušnosti, může být velmi lehce uvedeno do života společnosti?
Já chci jen čestně hledat řešení (byť i obtížnější a možná ne pohodlná, jak jsme třeba dosud zvyklí), jak se vyhnout válkám, masakrům bezbranných a bezmocných lidských bytostí, jak vyloučit bombardování bezmocných lidí ve městech…a jiná zvěrstva. Hledám desetiletí takový reálný model chodu společnosti, který by v praxi zajistil lidskou důstojnost člověka! Nechci, aby moje odpověď vyzněla jako nějaký boj s Vámi. Já jen hledám praktické řešení otázky: Který systém – který model chodu společnosti - je schopen zabezpečit člověku lidsky důstojnější život, než je tento totalitní systém, který se nyní nazývá zastupitelská demo-kracie (dříve to byl pro změnu socialismus, atp.)?

2. Můžeme ale také hledat důvody, proč právo veta občanů v obci jde zavést, proč je dokonce nezbytné, nechceme-li za 10 či 15 let zase demonstrovat za demokracii. Jestli demonstrace ještě vůbec budou povoleny! Jestli vůbec ještě budeme moci takto svobodně diskutovat!

Samozřejmě, kdyby bylo až tak jednoduché zavést si právo veta občanů do obcí, tak už bychom si to určitě dávno zavedli. Vážený pane Dušek, máte naprostou pravdu: Asi to bude potřebovat trošku větší osobní aktivitu a osobní snahu, na rozdíl od současného stavu, kdy nás údajně prý zastupují zastupitelé. Nyní skutečně stačí být vcelku pasivní či pohodlný! Jedenkrát za 4 roky vhodit lístek do urny. Příznačně – v urně – pak také končí skutečná lidská sociální svoboda!
Je toto snad svoboda a demokracie, co nám nyní díky radaru předvádějí zastupitelé?
Zdravý selský rozum nám řekne, že určitě ne.
Skutečná svoboda a demo-kracie však není pro pohodlné a pasivní.
A to pohodlné a pasivní nejen tělesně, ale i myšlenkově!
Zkusme to, prosím, alespoň pro jednou, odložme navyklé stereotypy, a vybočme na cestu ke svobodě - zkusme ze sebe setřást to, čím nás autority spoutaly (svými poučkami a dogmaty), zhypnotizovaly už od školních tříd. Nepodsunuly nám, abychom místo své vůle - plnili jejich vůli (např. vojáci oddaně rukující do války, občané důvěřivě chodící k tzv. svobodným volbám, atd. atp.…)? Nejsme manipulování už odmala systémem dogmatické výuky ve školách, na rozdíl od tvořivého přístupu ve vzdělání dětí? Nebraly nám tím autority naši vůli? Jen nám řekly: Tak a tak to je a tak to bude! O tom se nediskutuje! O tom se nepřemýšlí! Nevzaly nám tím ony autority nakonec i naše vnitřní síly a vůli ke svobodě? Chtějí nám tedy zakázat myslet! Snaží se o to. Naučily nás pasivně přijímat dogmata. Nezpochybňovat to, co se nám předkládá!
Kdybychom přijali jejich dogmata a názory, jejich vůli - nezotročily by nás však tím, aniž bychom si to uvědomovali?
A tím by nás znesvobodnily, vlastně by nás zneškodnily – co se týká cesty ke svobodě a touhy po svobodě!

Což nestojí za to, zkusit pohledat způsob, jak to uskutečnit?
Důvody, pro existenci práva veta občanů v obcích jsou možná pro mnohé velmi vážné. Existují logické i citové argumenty, které by nás mohly přimět k hledání způsobu, zda nestojí za to pokusit se, aby právo veta v občana v obci nebylo odloženo mezi sice „hezké“ (děkuji za upřímný kompliment), ale přeci obtížně uskutečnitelné (nebo dokonce neuskutečnitelné, utopistické) ideje.
Není cena za odmítnutí byť i jen pokusu – zda je to (právo veta občana v obci) slepá cesta - příliš velká? Právě proto, že je mi líto každého zmařeného života (třeba i potraceného a nenarozeného dítěte) – proto hledám cestu, jak systémově udělat opatření, aby nikdo nemohl občanům svévolně a jako nyní bezdůvodně zdražovat např. energii, základní potraviny a nebo dokonce hnát občany do válečného konfliktu!

Kdyby to byl jen jeden jediný lidský život zmařený nějakým válečným konfliktem, který jsou zastupitelé schopni zinscenovat tak, jako prý bylo zinscenováno 11. září 2001 v New Yorku – nestálo by to za pokus!? Prověříme to? Upřímně a vážně? Stojí nám za to i jediný lidský život?
Dá se samozřejmě předpokládat, že krveprolití, kterými nám zastupitelé dnes a denně hrozí, krveprolití, která jsou zastupitelé schopni občanům = nám všem způsobit, jsou mnohem rozsáhlejší a týkají se ne jednoho člověka, ale spíše tisíců, statisíců a milionů bezbranných lidí – nás, jak tu jsme třeba nyní propojeni díky internetu a např. radaru!
Problém radaru je nyní však tím nejkřiklavějším důkazem a jednou z nejviditelnějších indicií, která dokládá, že toto (tzv. zastupitelská demo-kracie) je systém, který svým bezmocným občanům nezajistí žádné svobody a jistoty, jestliže se mocní zastupitelé rozhodnou jinak!
Dnes demonstrujeme proti radaru, zítra nám zastupitelé připraví co další? A tak dokola!?
A co tisíce menších věcí, které různí zastupitelé dělají proti zájmů jednotlivých občanů někde v jiných obcích, městech? Ale proti takovým „malým problémům“, křivdám a „drobnostem“ páchaných mocnými zastupiteli na jednotlivých bezmocných občanech, se neprotestuje, žádné masové demonstrace za nějakého bezmocného občana XY1...nebo za jiného XY2…
„Velký problém“ radaru se dotýká skutečně milionů bezmocných lidí nejen v Evropě, ale vlastně na celém světě! Díky „velkému problému“ jménem Radar se nám ukazuje tento systém v celé své "kráse" (chci samozřejmě říci: v celé své zrůdnosti). Díky radaru máme možnost vidět a chápat, co to je tzv. zastupitelská demokracie praxi!
„Velký problém“ RADAR dokonale demaskoval skutečnou podstatu tohoto systému!
Ale musíme vidět, že RADAR je „jenom“ ten nejviditelnější vrcholek obrovského ledovce. Že skryta pod hladinou doutná obrovská spousta dalších „malých problémů“, „malých radarů“, myriády denodenních křivd páchaných na bezmocných lidech mocnými zastupiteli, tedy obecně tímto totalitním režimem.
Díky radaru máme možnost procitnout. A rozhodnout se: JAK dál?
Bezmocní se díky právu veta občanů v obci mohou stát mocní.
Stojí to za pokus, který dosud nikde občané neuskutečnili?

Srdečně zdravím Vás i všechny svobodomyslné přátele nyní na webu Ne základnám
Aleš Musil
olomoucká Iniciativa nespokojených
http://www.obnovene-forum.estranky.cz/

PS: Vážený pane Dušek, mám tedy Vaše námitky ohledně práva veta občanů v obci považovat za rytířskou výzvu k tomu, abychom společně hledali řešení a vypořádali se s těmito položenými otázkami v seriozně a statečně vedené diskusi?
Zhlédnuto 1556 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press