Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Komentovaných 10 důvodů proti radaru

Petr Pick, 13.10.2007
Před časem jsem poslal jednomu příteli 10 důvodů proti radaru. On byl natolik korektní, že je věcně okomentoval.
vysvětlivky: číslo - důvod. # - přítelův komentář ## moje odpověď
(původně bylo provedeno v barvě takže to vypadalo lépe) (v případě vsuvky končí daná vsuvga tagem /#

1. Není rozdíl mezi radarovou a raketovou základnou. Jsou to dvě součásti jednoho systému, nedají se oddělit technicky ani politicky. Systém může býtpoužit jak k obraně, tak k útoku.

# nesouhlasím s tím že by radar vždy musel byt součástí raketové zakladny

## nesouhlasit můžeš ale v případě protiraketové základny je radar nutností pro navádění raket v při vlastním zneškodňovacím manévru. Rakety samotné nebo radar samotný sem USAni postavit nechtěj – chtěj mít obojí a zřejmně to chtěj dost blízko sebe.

2. Umístěním mimořádně výkonné a technicky pokročilé radarové základny USA bychom se stali nástrojem jednostranné americké zahraniční politiky,určované snahou o vojenské ovládnutí kosmu a tzv. válkou proti terorismu. Tato válka terorismus naopak posílila, rozvrátila Irák, destabilizovala celý region a končí ve věznicích Guantánamo a Abu Ghraib.

#Kdyby byla jína země stejně silna jako amerika určovala by tato země běh dějin.Terorizmus a genocidu odsuzuji a je to pro mě to nejhorší co kdo může udělat.pokud pomuže mučení jedince odhalit strukturu organizace která chce zautočit na običejné lidi pro jejich víru a nazory pak tato metoda je opodstatněná a schvaluju jí

##Dovoluji si nesouhlasit. To by totiž znamenalo že za dob studené války pouze Sovětský svaz určoval běh dějin.

## Je otázkou co je to terorizmus. Oni i partizáni byli z pohledu Německé říše teroristi. Pokud souhlasíš s mučením jedinců ve prospěch celku znamená to že souhlasíš s komunistickým heslem „účel světí prostředky“. Navíc tím souhlasíš i se zadržováním osob na Guantanámu a v Abu-Graibu, které jsou drženy v nelidských podmínkách (fakticky totožno s nacistickými koncentračními tábory) i 4 roky, bez obvinění (v ČR je nutno člověka obvinit z trestného činu do 48 hodin od zadržení jinak je nutno jej pustit na svobodu) a ohledně sorty lidí kteří jsou zadržení bych doporučoval k přečtení autentický dokument viz níže. Při této příležitosti bych vzpoměl na vzájemné udávání za „zločiny proti republice“ v období 1800-1810

3. K vybudování radaru nejsme nuceni naším členstvím v NATO. Vybudování radaru je jednostranná záležitost USA.

#vlastní NATO takové systemy lokalizace aby byly schopny lokalizovat a zničit balistickou střelu???

##Vlastní USA systémy schopné zničit balistickou střelu? No pokud jsem četl články publikované na www.fas.org tak při testech byl znám čas odpalu nepřátelské rakety, byla vybrána vhodná denní doba (aby slunce bylo v optimální pozici a nesnižovalo účinnost senzorů) , nebyly využity klamné hlavice a útočná raketa letěla čtvrtinovou rychlostí. I za těchto laboratorních podmínek je úspěšnost zásahu 50%. Přidejme ještě drobnou úvahu: válka může vzniknout na ohromném území a my nemáme dost sil, abychom vojensky pokryli všechny směry ohrožení, a to ani tehdy, pokud vyloučíme všechny „nesmyslné“ možnosti útoku na nás (dost nebezpečné, viz. Ardeny 1940). Co tedy udělat? Vytvoříme dost daleko od svých hranic ohnisko, které k sobě bude potenciální nepřátele přitahovat jako světlo noční můru. Třeba tím, že postavíme radarovou stanici. Hodně daleko od nás, ale dost blízko našim potenciálním nepřátelům. Z naší republiky se tak stává nikoliv někdo, kdo bude chráněn americkým raketovým deštníkem, ale ten, kdo bude obětovanou přední hlídkou. Je to elegantní vojenský tah a přitom je možno poplácávat představitele hostitelské země jací jsou důvěryhodní členové NATO (nebo spíš důvěřivý).



4. Základna nepřispěje nijak k naší bezpečnosti, může ji naopak ohrozit. Česká republika nemá v současnosti nepřítele. Pro boj s terorismem nemají antirakety ani radar žádný význam.

#Bohužel je par magoru kteří chtějí mít jaderné zbraně a ty i přez rezoluce a vyhrožování dale testují a vyvíjejí

##Zřejmě máš na mysli představitele USA jejichž výdaje na armádu v roce 2005 přesáhly 600 mld. USD oproti 50mld. USD které vydaly na zbrojení Severní Korea, Irán, Líbie, Sýrie a Libanon dohromady. Je také pravdou že USA vlastní jaderný potenciál schopny 4x zničit celou zemi zatímco Rusko je schopno zničit zemi jen 1x (a prej jim to zcela stačí). Taktéž máš asi na mysli jednostranné vypovězení smlouvy o zákazu šíření jaderných zbraní kterou vypověděly USA v roce 2002 a to že směřují k porušení smlouvy o mírovém využití kosmu už asi také víš. A to se ani nezmiňuji o porušování charty OSN, Ženevské konvence, napadení samostatného a svrchovaného státu bez vyhlášení války, argumentaci nepodloženými (lživými) záminkami a řadou dalších prohřešků vůči mezinárodnímu právu za jejich jen částečné porušení byl oběšen Sadám Husain (kterého na prezidenta v roce 1980 dosadili USA) . mimochodem co je U.S. Patent No. 4647773? Je to patent na výrobu viru HIV (jinými slovy když se podíváš pod mikroskopem na virus HIV najdeš tam napsáno „made in USA“) - jen pro představu jak kdo je aktivní v biologických zbraních.

5. Tak jako v případě raket by neměla ČR vliv na to, co se na radarové základně děje a co by tam bylo ve skutečnosti instalováno. Základna by podléhala pouze veliteli vzdušných sil USA v Evropě.

#je to pár let na zpět co jsem byly obehnaný ostnatým drátem a velky sovecky bratr určoval co smíme a co ne.Pokud radar prospěje prevenci proti utoku raket a tím i muže ochranit moje děti pak si přeji aby byl vybudovan

##V dnešní době nás neobehnávají ostnatým drátem páč by se jim sem špatně vozily odpady. Místo velkého sovětského bratra na věčné časy a nikdy jinak máme velkého amerického bratra na věčné časy a nikdy jinak, místo rudé hvězdy bílou a k tomu nám sem chtěj šoupnout americké vojáky včetně raket aniž by jsme mohli prověřit, zdali budou sloužit k obraně nebo k útoku (na tisková prohlášení se nepřísahá takže nám USAni můžou nabulíkovat cokoliv. ) Prevence před útokem je dosti problematická, odhaduju že budeme spíš sloužit jako bleskosvod napětí které vyvolává americká zahraniční a vojenská politika (mezi námi, proč na ČR střílet raketu s jadernou hlavicí když se sem dá jaderná nálož dopravit kamionem, v tichosti a s podstatně menšími náklady). Jinak s ochranou dětí … on takový radar vyzařuje poměrně velké množství energie. Obsluha letištních radarů u nich může pracovat bez ohrožení max 1 rok a pak je nutno ji ze přeřadit. Tenhle radar by měl na 5700 km rozlišit golfový míček … to znamená výkon kolem min 20MW. V USA jsou tyhle radary umístěny v neobydlených oblastech … pro ČR to maá za následek neplodnost v širším okolí + vzrůst rakoviny podobně jako v Cape Cod

6. Radar stejně jako antirakety zvýší mezinárodní napětí a zrychlí závody ve zbrojení, které mohou vyústit ve vážný konflikt. Stoupne napětí např. ve vztazích s Ruskem.

#rusko už není tou pravou hrozbou

##Je otázkou jak se to ve me … USA posunují svůj mocenský vliv stále blíže k Rusku (Litva, Lotyšsko a Estonsko jsou členy NATO) … Rusové si uvědomujou že jim půjde o krk. Kromě toho si vyhradili právo preventivních úderů stejně jako USA. Taky maj dost ropy a bojej se aby nedopadli jak Irák.

7. Radar je potenciálním cílem útoku, v případě konfliktu mezi státy vlastnícími balistické střely velkého doletu je cílem prvního pořadí.

#Ve Staré Boleslavy je hlavní stan českého letectva. Letectvo je pateř každé armády tak já bych asi spíše mířil tam

##jaký dosah má české letectvo? Kolik máme stíhaček? 14? Pokud budou ty americké rakety útočné (nemáme možnost to zjistit páč američani nevpouštění mezinárodní komise do svých vojenských zařízení) tak bude nejjednodužší vyřadit radar. Pokud budou rakety obranné tak zásah do radaru zcela vyřadí nebo omezí provoz ABM systému (podle rekurentního vyjádření amerických představitelů).

8. Do logiky zbrojení budou zataženy všechny státy světa. V rozvojových zemích to bude mít za následek zvětšování chudoby již tak zbídačeného obyvatelstva. V Evropě se urychlí likvidování sociálního státu.

#mi budeme radar sponzorovát nebo si ho tu američaní postaví samy ???

#rozvojové země se maximalně zbrojí ručnímy palnými zbraněmy a myslím že je nějaky radar nebo česka republika (pokud vědí kde leží ) nezajíma a zbrojit budou dale

#polovička lidí na naší planetě neví co je to mobilní telefon

##No zatím to vypadá že by ho platili američani ale když si vzpomenu na schopnosti českých právníků v případech kdy zastupovali český stát tak se nedá vyloučit že to amíkům zacvakáme my. Pro představu top bude kolem 20-110mld korun.

##Další kolo zbrojení se bude týkat evropských zemí (NATO) , USA, Ruska, Číny, Indie, Pákistánu, Japonska, Izraele a Iránu. Jestli sis dobře všimnul tak to znamená přes 60% trhu s ropou, 70% trhu se spotřebním zbožím a bude se týkat zhruba 3mld obyvatel. Jejich životní úroveň půjde dolů. (i my jsme v NATO a přispíváme kolem 20mld ročně )

9. Neznáme účinky tak výkonného radaru na život obyvatel okolí. Další podobná zařízení stojí na odlehlých a neobyvatelných místech.

#beru to jako laik ale nemá radar vysílat vlnové delky které se odraži od těles a tím lokalizují letící předměty ??no jestli je to škodlivé pak chudáci všichni co používají mobily a i ty co mají bydliště blízko mezinarodních a vojenskych letišť

##No radarové vlny závisí na frekvenci. Čím vyšší frekvence tím vyšší energie … tenhle radar bude pracovat v pásmu X (8-12Ghz) … viděl jsi už někdy mikrovlnku o výkonu 5MW? Existuje riziko že pak z nebe budou létat pečené holubi, kuřata rogalisté a kovové vlaštovky (letadla)


10. Důsledná ochrana proti nebezpečí válek a terorismu vyžaduje snižování napětí ve světě, nikoliv nové základny, které napětí zvyšují.

#pokud někdo tvrdí že je spravné že se vyhodíte do vzduchu a vezmete sebou co nejvice bezvercu kteří věří v neco jiného tak že se dostanete do nebe tak tomu říkam že je to špatná vychova

#podle mě vedomí lidí zvišuje informovanost a tolerance a ne nic jiného

##No výš ono nejvíc takových věřících je momentálně v místech kde se v tom vrtaj USA. Rozhodně by se ale nemělo z důvodu něčího přesvědčení mu vybombardovat zemi (čistě z praktického hlediska – pokud máš v nějaké zemi potížisty kteří něco takového chtějí udělat, tak je vhodné mít je kam deportovat. Také je dobré podporovat v dané zemi silnou vládu které si je v dané zemi schopna udržet autoritu. Pak se totiž za pomoci OSN na tuto zemi dá tlačit aby si lidi hlídala. Když tu zemi vybombarduješ tak se ti lidi rozlezou všude jinde) . Pokud narážíš ve své citaci #„že se vyhodíte do vzduchu a vezmete sebou co nejvice bezvercu kteří věří v neco jiného“/# na 9/11 tak doporučuju si sehnat vfilm Loose Change 2nd edition – jen abys byl v obraze.

##Ochrana před válkami je relativně jednoduchá – dostatečná provázanost všech národů. národní bezpečnost nelze zajistit sebevětším počtem divizí a raketových základen, ale promyšlenou diplomatickou spoluprací, vedoucí k ekonomické a kulturní penetraci, k vytvoření takového množství vazeb mezi nestátními subjekty, že válka by byla prostě nemožná (takže strukturalismus). Takový vztah se vytvořil mezi USA a Evropou. Představa války mezi námi je nepředstavitelná a často se odůvodňuje idealisticky tezí, že „demokratické státy mezi sebou neválčí“, podle mne je ale za vším jenom vysoká provázanost struktur obou celků.
Zhlédnuto 1193 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press