Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Re: Re: Kapitalismus preferuje především materiální stránky života

Nesouhlasím s názorem, že spirituální je totéž co náboženský, spiritualita je podle mne mnohem širší pojem, náboženskou víru můžeme chápat jako jednu z cest spirituality.

Asi jsem se nepřesně vyjádřil, měl jsem spíše říci, že možnosti spirituálního růstu jsou neomezené v tom smylu, že je to pro jednince i společnost prospěšné, nikoli škodlivé, především proto, že to není nikdy na úkor druhých.

Je pravdou, že dosažení nirvány lze považovat za vrchol spirituálního rozvoje, ale počet těch, kteří nirvány dosáhli, je prý opravdu velmi malý.

Možnosti ekonomického růstu jsou naopak omezené především omezenými zásobami surovin a energie i omezenými možnostmi přírody vyrovnat se s jeho negativními důsledky.

Domnvám se, a nejen já, že spirituálního rozvoje je schopen každý, i když v různé míře. Pokud by se společnot omezila jen na zvyšování materiálního blahobytu (protože to je přece blízké každému) bych považoval za stejně zcestné jako kdyby se jednotlivec omezil především na stále větší konzumaci jídla (protože to přece umí každý už od dětství).

Indie a růst její populace je asi ten druhý extrém populačního vývoje, zdravý střed by byl něco přes 2 děti na jednu ženu (rodí se více chlapců a ne všechny děti se dožijí dospělosti). Co se týče Číny, politika jednoho dítěte mající za následek podle některých informací vraždění novorozenců opravdu není žádoucí.

A co se týče těch nových továren, jistě by se pro ně našla lepší místa, nejlépe v objektech zkrachovalých bývalých podniků či na jiném již zdevastovaném místě. Výstavba by byla možná dražší, ale zato by to tolik neškodilo jiným, a tedy neomezovalo jejich svobodu.

Podobně u těch dálnic je třeba si položit otázku, zda jsou potřeba v takovém rozsahu a pokud ano, hledat optimální trasu, která škodí co nejméně a výstavbu zahájit teprve po schválení celé trasy. (Pokud chci stavět dům, také přece nemohu předložit pouze plán přízemí, zahájit stavbu, a pak žádat bez námitek schválení dalších pater s tím, že už je to přece rozestavěné a bylo by pro mne velkou ztrátou to nedokončit.)
Zhlédnuto 1399 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press