Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Ken Livingston - Mezinárodní konference v Brdech, 20.10.2007

27.10.2007

Milá Dano a Ivono,

děkuji za Váš dopis z 20. října, s pozvánkou na mezinárodní schůzku proti nukleárnímu zbrojení a chystaným vojenským základnám. Bohužel vás musím informovat, že vzhledem k mému předem naplněnému diáři se nemohu vaší konference zúčastnit. Prosím přijměte mou omluvu. Nicméně bych vám rád dal k dispozici následující vzkaz na podporu vašeho hnutí: 

Silně podporuji vaší kampaň proti plánované radarové základně USA. Jsem toho názoru, že český lid má právo sám rozhodnout o tom, co je v jeho národním zájmu.

USA vyhazují biliony dolarů na zbraně hromadného ničení, na udržování a obnovování svého nukleárního arzenálu a na války na Středním Východě, zatímco požadují aby bylo jiným státům zabráněno ve zbrojení: tato pozice je extrémně pokrytecká. Obrovské náklady vydané na zbrojení a války by byly lépe využity na pokrokovější účely, jako (například) ochranu obyvatelstva New Orleans budováním robustních obran proti bouřkám, anebo do investic pro předcházení katastrofickým změnám klimatu.

V Británii vláda nedávno odhlasovala obnovení systému nukleárních zbraní Trident, proti čemuž jsem já, jakožto celoživotní člen Kampaně pro Jaderné Odzbrojení a jako Starosta pro Mír, vždy bojoval. A jako Češi, i Londýňané se staví proti. Podle průzkumů zadaných za posledních 18 měsíců, skoro dvě třetiny (69 procent) obyvatelstva žádá, aby vláda podpořila mezinárodní dohodu, jež zakazuje nukleární zbraně.

Studená válka je již dávno za námi a nukleární zbraně neodradí teroristy, což uznal sám Tony Blair a což Londýňané vědí ze svých vlastních špatných zkušeností. Nukleární zbraně nezabrání válkám a neposkytnou žádnou ochranu proti moderním hrozbám terorismu“.

Přeji mnoho úspěchů vaší konferenci, která je odhodlaná pracovat pro mír a spravedlnost.

Ještě jednou děkuji za vaše pozvání,  

Upřímně Váš,

Ken Livingston,
Starosta města Londýn 


Poslechněte si zvukový záznam vzkazu Kena Livingstona
Ostatní zvukové záznamy a přepisy projevů z konference »
Informace o Mezinárodní konferenci v Brdech »

 


« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press