Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Tadatoshi Akiba - Mezinárodní konference v Brdech, 20.10.2007

28.10.2007

Zdravím vás z Hirošimy. Je mi ctí, že mám možnost poslat toto video vaší konferenci Evropa za mír. Chápu ji tak, že je zaměřena proti jadernému zbrojení a novým vojenským základnám, a jsem za tuto iniciativu vděčen jejím organizátorům i všem účastníkům.

Snažím se dozvědět víc o tom, co se děje ve vaší části světa a tak bych si velmi přál být s vámi osobně. Slyšel jsem, že jménem svých spoluobčanů vyjadřujete společný odpor vůči navrhovanému rozmístění systému NMD na vašem území. Tady v Hirošimě se ho obáváme, protože se jeví jako naprosto zbytečný pokus znovu rozdmýchat studenou válku, a jsme vám velmi vděčni, že mu vzdorujete. Doufám, že jednoho dne budeme mít celonárodní vůdce, kteří dokáží pochopit, že protiraketová obrana stejně jako zbraně, před nimiž má chránit, jsou zastaralé artefakty barbarské éry, kterou musíme rychle opustit, pokud máme přežít.

Než toho dosáhneme, je životně důležité, aby starostové povstali a prohlásili, že válka není přijatelnou metodou řešení konfliktů a že MĚSTA NEJSOU TERČE. My z měst musíme od samého začátku odmítnout představu, že by jakýkoli mocenský boj na mezinárodní úrovni mohl oprávněně ohrožovat nebo dokonce ve svých důsledcích vyhladit města plná nevinných civilistů, kteří si přejí jenom žít v míru a vzájemném blahobytu. Kampaň Vize 2020 hnutí Starostové za mír usiluje o ochranu celého lidského společenství nikoli hrozbami a obranou proti nim, ale prostřednictvím dialogu, jednání a respektování mezinárodního práva.

Naše civilizace se stala příliš křehká a navzájem závislá, aby se dala spravovat brutálními a necitlivými nástroji vojenské síly. Choulostivé a složité problémy, před nimiž dnes stojíme, lze řešit pouze pečlivým zvažováním, jednáním a vzájemnou spoluprací. Z dlouhodobého hlediska musíme nalézt pokojné prostředky řešení našich konfliktů. Z krátkodobého hlediska musíme zabránit válce a zejména použití jaderných zbraní. Jako člen NATO má Česká republika možnost k tomu mimořádně přispět. Potřebujeme, aby vaše vláda zaujala výrazné a jednoznačné stanovisko proti přítomnosti jaderných zbraní ve vaší zemi a v Evropě. Doufám, že využijete veškerý svůj vliv na národní úrovni, abyste podpořili zaujetí takového postoje.

Starostové za mír se sejdou letos v listopadu na pracovní konferenci v italské Florencii. Na tomto setkání značně zesílíme naši kampaň Vize 2020. V příštích měsících bude znít hlas Starostů za mír mnohem častěji a stále intenzivněji bude probíhat kampaň za zrušení jaderných zbraní. Lidé mají sklon domnívat se, že jaderné zbraně jsou prostě neblahou skutečností, se kterou nikdo nic nesvede. Je to však boj, který mírové síly mohou a musí vyhrát. Ve skutečnosti bude tento boj dobře srovnatelný s našimi jinými boji proti chudobě, násilí, globálnímu oteplování a zhoršování životního prostředí. Navíc, pokud v tomto boji NEZVÍTĚZÍME, máme málo nadějí na řešení našich ostatních problémů. Prosím, podepište už dnes registrační formulář a připojte se k hnutí Starostové za mír. A udělejte prosím co je ve vašich silách na podporu kampaně Vize 2020. Zlikvidujeme jaderné zbraně? Nebo jaderné zbraně zlikvidují nás? Odpověď na tuto otázku bude mít hluboký vliv na naši budoucnost, zejména na životy našich dětí a vnoučat. Pracujme všichni společně, abychom jim dali to, co nejvíc potřebují – bezpečný, spolehlivý, udržitelný svět bez jaderných zbraní. Děkuji vám.

Tadatoshi Akiba je starosta Hirošimy a člen hnutí Starostové pro mír (Mayers for Peace)


Poslechněte si zvukový záznam vzkazu starosty Hirošimy Tadatoshi Akiby
Ostatní zvukové záznamy a přepisy projevů z konference »
Informace o Mezinárodní konferenci v Brdech »

 

« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press