Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Jan Tamáš - Mezinárodní konference v Brdech, 20.10.2007

28.10.2007

Dobrý den,

zdravím všechny účastníky téhle mimořádné mezinárodní schůzky, o které možná jednou budou psát učebnice dějepisu.

Když jsme před více než 15 měsíci s iniciativou Ne základnám začínali, brali jsme ji jako něco přirozeného, jako aktivitu lidí v České republice, kteří nechtějí cizí vojska na svém území. V průběhu těch(to) pár měsíců jsme si ale čím dál více uvědomovali, že se nejedná pouze o jednu novou základnu v Česku, ale že jde o novou základnu v Polsku, o zřízení nové základny v italském městě Vicenza a o celkové přeskupování amerických vojsk v Evropě. Pochopili jsme, že téma amerického radaru v Česku není jen tématem českým, ale je tématem celoevropským a i celosvětovým.

Všude v zahraničí kam jsme během uplynulých měsíců přijeli nám lidé vyjadřují podporu a to, že je zde dnes více než sto zahraničních delegátů je toho jasným důkazem. Všechny jménem iniciativy Ne základnám srdečně vítám a doufám, že společně zde dnes začneme psát novou éru vzájemné evropské spolupráce nejrůznějších mírových iniciativ, organizací a skupin.

Pevně věřím, že dnešní den využijeme produktivně a že se zaměříme na posílení toho, co nás spojuje. Že nebudeme dávat důraz na ty drobnosti, ve kterých se odlišujeme. Pevně věřím, že touha najít společné odpovědi a návrhy řešení společných problémů nás bude v dnešním dni provázet a večer se odsud rozjedeme s vizí nové Evropy – Evropy bez cizích vojenských základen, Evropy bez jaderných zbraní, Evropy podporující skutečný mír a rozvoj, nikoliv konfrontaci a zbrojení.

Přeji nám všem, aby se dnešní setkání stalo nezapomenutelným zážitkem, který nás naplní pozitivní energií do příštích týdnů, měsíců i let.


Ing. Jan Tamáš, Ph.D. je jeden ze zakladatelů iniciativy Ne základnám a její tiskový mluvčí

Poslechněte si zvukový záznam vystoupení Jana Tamáše
Ostatní zvukové záznamy a přepisy projevů z konference »
Informace o Mezinárodní konferenci v Brdech »

 

« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press