Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Jan Májíček - Mezinárodní konference v Brdech, 20.10.2007

30.10.2007

Dobrý den,

je to více jak rok a čtvrt, co vznikla Iniciativa Ne základnám. Za tu dobu se jí povedlo něco, co se nepovedlo žádné jiné iniciativě v naší novodobé historii. A to hned na několika úrovních. 

1) dokázala na sebe upozornit v celostátním měřítku a získat si aktivní, a je důležité říct že aktivní, podporu desítek lidí; důvod, proč tolik zdůrazňuji tu aktivní podporu je ten, že k iniciativě se přidali lidé dosud nedotčení politikou, politickou aktivitou, (to) jsou úplně noví lidé. Na začátku u vzniku Iniciativy stálo několik jedinců, kteří se dobře znali už z protestů proti válce v Iráku a dalších aktivit   

2) (iniciativa) dokázala svojí včasnou a vytrvalou aktivitou udržet téma základen na prvním místě více jak rok; dokonce a to je zejména cenné, jsme přinutili politiky hovořit o radaru; i díky tomu jsme měli na vlastní oči a uši možnost slyšet a vidět, co jsou naši vládní představitelé zač (tedy v případě, že bychom to už nevěděli předem (smích v sále); a tak jsme měli možnost slyšet všechny ty vyprávění, pohádky, co nám přednášeli pánové Topolánek, Vondra, Schwarzenberg, ministryně Parkanová, náměstek Pojar a řada dalších; dodnes nevyvrátili jediný náš argument proti radaru – proč?, protože nemohou; říkají, že podávají informace objektivně, tak ať tedy řeknou nějakou ,,nevýhodu radaru“ – nemohou!, protože oni jsou jen loajální vykonavatelé vůle Spojených států

Často jsme tady debatovali (o) roli politických stran, zejména těch, které jsou nyní proti radaru. Tyto strany, jakkoliv můžeme nesouhlasit třeba se vším ostatním, co dělají, jsou naši(mi) spojenci v boji proti radaru. Ale jsou to spojenci jen potud, pokud budou stát na straně hnutí. Jakmile by se však díky všemožným mocenským veletočům dostaly do situace, kdy by svůj názor změnily, byli bychom stejně proti nim jako jsme (byli) proti současné vládě.

Lidé v České republice se cítí podvedeni. Po revoluci v roce 1989 se jim slibovala prosperita a demokracie. Divoká privatizace ale odstranila téměř všechny sociální výhody starého režimu a (na)místo toho jsme dostali vágní pojem demokracie. Ta (se) sestává z možnosti jít jednou za čtyři roky hodit svůj hlas do volební urny a poté nám mají stačit jenom večerní zprávy. 

Dnešní konference ale bude dalším krokem k tomu, abychom rozšířili politický prostor a zapojili do něj ty, kteří do něj (už) z podstaty demokracie patří, to znamená nás občany, kteří máme právo rozhodnout.

Díky

Jan Májíček je jedním ze zakládajících členů iniciativy Ne základnám a její současný tiskový mluvčí


Poslechněte si zvukový záznam projevu Jana Májíčka
Ostatní zvukové záznamy a přepisy projevů z konference »
Informace o Mezinárodní konferenci v Brdech »


« zpět
Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press