Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Proč tu radar nesmí být:

Rostislav Adam, 17.1.2008

Článek reaguje na:
Aleš Novák - Proč tu bude radar:

Milý pane A. Nováku,
doufám, že neustanete na 1. slovech. Vaše názory jsou možná zajímavé, ale myslím, že dost scestné. Dovolte mi několik komentářů:
1) "OBÁVÁM SE, ŽE VAŠE NADĚJE NA PRUDKOU ZMĚNU AMERICKÉ POLITIKY PO PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH JSOU PLANÉ.
POLSKO, STEJNĚ JAKO ČR, PROVÁDÍ VLASTNÍ ZAHRANIČNÍ POLITIKU, V PŘÍPADĚ RADARU MNOHEM RAZANTNĚJŠÍ NEŽ ČR. "
A kdo říká, že se musíme řídit politikou USA.
2) "INFORMACE O IRÁNU SE TÝKALA POUZE JADERNÝCH ZBRANÍ, O RAKETÁCH NEBO ZBRANÍCH HROMADNÉHO NIČENÍ POSLEDNÍ ZPRÁVY NEMLUVILY. NAOPAK PROBLESKLY ZPRÁVY O ÚSPĚŠNÝCH IRÁNSKÝCH ZKOUŠKÁCH BALISTICKÝCH STŘEL."
Problém je v tom, že jaderné zbraně jsou přece jenom něco jiného, než balistické střely. Ale řekněte mi jedno, je-li v Íránu hodně ropy, proč by je používal v blízké době.
3) "STEJNĚ JAKO V PŘÍPADĚ GLOBÁLNÍHO OTEPLOVÁNÍ EXISTUJE VÍC VĚDECKÝCH EXPERTIZ, KAŽDÁ S JINÝMI VÝSLEDKY. PRAVDIVOST ČI NEPRAVDIVOST JE TEDY RELATIVNÍ. UVĚDOMTE SI, ŽE RADAR NA MARSHALLOVÝCH OSTROVECH PRACOVAL TÉMĚŘ UPROSTŘED OSÍDLENÍ, A U NÁS BUDE V LESE."
Pravdivost je dána pravděpodobností. V případě globálního oteplování si lidé obeznámení v tomto oboru, a nejen oni, uvědomují, že se s klimatem něco děje. Samozřejmě, že nemáme jistotu, že ty problémy budou, ale pravděpodobnost, že tomu tak nebude se stále blíží 0. O zbraňových systémech toho tolik nevím, ale ve skutečnosti by nerespektování klimatických změn mohlo vést k daleko větší spoušti, než si dovedeme představit, větší, než dovede napáchat balistiská raketa. Nehledě toho, že pravděpodobnost odpálení rakety z Íránu je poměrně malá.
4)"PŘI PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH NEMAJÍ POLITICKÉ STRANY ANI SLOVO VE SVÝCH PROGRAMECH O TOM, JAK BUDOU POSTUPOVAT PŘI POVODNI. PŘESTO NÁSLEDNÁ VLÁDA MÁ MANDÁT K TOMU, ABY PŘIJÍMALA OPATŘENÍ. STEJNĚ TAK JE TO S MANDÁTEM K OBRANNÉ POLITICE.
VAŠE NEKONEČNÉ MANTRY O REFERENDU JSOU SICE PĚKNÉ, ALE DOKUD NEEXISTUJE LEGISLATIVNÍ RÁMEC, MUSÍME SI VYSTAČIT S TÍM SYSTÉMEM, CO MÁME TEĎ. DÁ SE PŘEDPOKLÁDAT, ŽE RADAR BUDE JEDNÍM Z DŮVODŮ, PROČ DNEŠNÍ KOALICE MOŽNÁ PROHRAJE PŘÍŠTÍ VOLBY. NÁSLEDNÁ LEVICOVÁ VLÁDA (V KTERÉ BUDOU OPĚT LIDOVCI, MOŽNÁ I ZELENÍ...) OVŠEM KLIDNĚ SE S VÁMI VSADÍM, ŽE DOHODY O RADARU NEZRUŠÍ, ASPOŇ TO PAROUBEK NĚKOLIKRÁT ZMIŇOVAL."
Připomíná mi to jako návrat ke starým totalitním tradicím. A vůbec, jsme si jisti, že éra komunismu skončila?
5)"ZŘEJMĚ TU BUDEME MÍT MUSEUM AMERICKÉ VOJENSKÉ TECHNIKY. PARADOXNĚ BUDOU EXPONÁTY VYSPĚLEJŠÍ NEŽ VYBAVENÍ NAŠÍ SOUČASNÉ ARMÁDY :o) NAVÍC JE TO ZADARMO, NEBERTE TO :O)"
Trojský kůň byl taky "zadarmo".
6)"V NATO SE PROTIRAKETOVÉM SYSTÉMU JEDNÁ, SITUACE JE TROCHU PODOBNÁ KONTROVERZI GPS/GALILEO. EVROPA BY PROSTĚ RÁDA CHTĚLA BÝT NEZÁVISLÁ NA USA, ALE TECHNICKY ANI FINANČNĚ NA TO NEMÁ. JEN SE TO BOJÍ SVÝM OBČANŮM ŘÍCT."
Jestli je to pravda, tak je to úžasný, protože by "Evropa" teoreticky chtěla mít to, co mít nemůže.
Hezký den. Rostislav Adam

P.S.
A tedy, pro radar není žádný racionální důvod, a když, tak opravdu zanedbatelný vůči tomu, proč tady radar být nemůže. Nejen tady, ale kdekoliv na světě.
Zhlédnuto 1417 x
 

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press