Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

10x PRO RADARU aneb lži a pseudoargumenty iniciativy Nezákladnám

Čejka Roman, 7.12.2008
1.
"Umístěním radarové základny USA bychom se stali nástrojem jednostranné americké zahraniční politiky určované snahou o světovou hegemonii. Spojeným státům by příslušelo výhradní velení a řízení operací protiraketové obrany."

Neumístění radarové základny USA podpoříme Rusko při snaze ovládnout EU.

2.
"Plánovaný americký radar by byl součástí neustále zdokonalovaného globálního systému raketové obrany USA budované na souši, na moři, ve vzduchu i ve vesmíru. Tato síť radarů, družic, (anti)raket narušuje strategickou mocenskou rovnováhu, zvyšuje mezinárodní napětí a provokuje nové závody ve zbrojení, které hrozí přenést i do vesmíru."

Proč tedy iniciativa nezákladnám často používá argument, že daný systém není funkční? Závody ve zbrojení nikdy neskončily. To se nám jen antiami a komunisté snaží namluvit.

3.
"Uvažovaný americký radar by byl součástí systému, jenž umožní Spojeným státům zaútočit na jiné země bez obav z následné odvety."

To mohou již nyní což několikrát dokázaly, stejně jako Rusko.

4.
"Radar je bezpečnostním rizikem, v případě konfliktu mezi státy vlastnícími balistické rakety přednostním cílem."

Radar je snazší zasáhnout protiradarovou střelou naváděnou na zdroj záření nebo střelou s plochou dráhou letu se zadanými GPS údaji. V případě útoku na tento cíl platí 5. článek Washingtonské smlouvy
"
ČLÁNEK 5
Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem, a proto se dohodly, že dojdeli k takovémuto ozbrojenému útoku, každá z nich, uplatňujíc právo na individuální nebo kolektivní sebeobranu uznané článkem 51 Charty OSN, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v součinnosti s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a zachovat bezpečnost severoatlantického prostoru. Každý takový útok a veškerá opatření učiněna v jeho důsledku budou neprodleně oznámena Radě bezpečnosti. Tato opatření budou ukončena, jakmile Rada bezpečnosti přijme opatření nutná pro obnovení a zachování mezinárodního míru a bezpečnosti.

ČLÁNEK 6*
Pro účely článku 5 se za ozbrojený útok na jednu nebo více smluvních stran pokládá ozbrojený útok
- na území kterékoli smluvní strany v Evropě nebo Severní Americe, na Alžírské departamenty Francie**, na území Turecka nebo na ostrovy pod jurisdikcí kterékoli smluvní strany v severoatlantickém prostoru severně od obratníku Raka;
- na ozbrojené síly, lodě či letadla kterékoli smluvní strany, jež se nacházejí na těchto územích nebo nad nimi nebo na kterémkoli jiném území v Evropě, kde byla umístěna okupační vojska kterékoli smluvní strany v den vstupu této smlouvy v platnost, nebo ve Středozemním moři, nebo v severoatlantickém prostoru jižně od obratníku Raka.
"

5.
"Jednání o radaru odporují demokratickým principům. Zapojení ČR do systému americké raketové obrany prosazuje hrstka politiků proti vůli většiny občanů, kterým bylo a je bráněno se k tak závažné věci vyjádřit ve volbách či v referendu."

Občané nebyli seznámeni s tajnými materiály bezpečnostních složek o aktivitách Ruska na území EU.

6.
"Neznáme účinky tak výkonného radaru na své okolí, ať již jde o život lidí či přírodu"

Účinky radaru je možné spočítat a po dokončení monitorovat. Není pravda, že neznáme účinky.

7.
"K vybudování radaru nás nenutí žádné spojenecké závazky. Šlo by o zcela novou dvoustrannou smlouvu mezi USA a Českou republikou. Radar nebude integrován do struktur Severoatlantické aliance"

Co je toto za argument ?

8.
"Česká republika by fakticky přišla o plnou suverenitu nad částí svého území."

Buďme konkrétní...nad oplocenou základnou ve vojenském újezdu o kterém ještě do nedávna 99.99% obyvatel ČR nemělo ani ponětí.

9.
"Naše místo je v Evropě. Sousední státy jako Slovensko či Rakousko s radarem nesouhlasí. Přehnané zdůrazňování „transatlantické vazby“ brzdí rozvoj samostatné Společné zahraniční a bezpečnostní politiky Evropské unie, která je ze strany USA a České republiky vědomě obcházena."

Tento bod opravdu smrdí ruským lobbingem.

10.
"Smlouva s USA je pro ČR nevýhodná. Dohoda o radaru byla sepsána na dobu neurčitou, v podstatě ji nelze vypovědět bez hrozby roztržky s USA. Ve smlouvě se ČR vzdává možnosti dožadovat se naplnění bodů této smlouvy u mezinárodních institucí. Americká strana dostala právo radar modernizovat a měnit tak jeho výkonové parametry"

Není pravda. vypovědět ji lze. Ve smlouvě jsou uvedeny výpovědní lhůty. Parametry musí splňovat české nomrativy a to i po případné modernizaci.
Zhlédnuto 1827 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press