Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Shrnutí pro p. Tupáčka

Jan Kotrba, 25.11.2008
Předem Vám chci poděkovat, že jste se alespoň pokusil o věcnou diskuzi a nesklouzl jste k urážkám a zesměšňování hned v první větě. Vážím si toho a oceňuji to.

Dále už však nelze než narážet na základní problém diskuze mezi námi dvěma. Vy jste přesvědčením komunista. Neberte to, prosím, jako urážku. Z toho, co jste všechno napsal, je to více než patrné a pokoušet se to zastírat by bylo trapné.

Já komunista nejsem a komunizmus a jakoukoliv cestu k němu považuji za stejné zlo jako fašizmus. Zásadně odmítám návrat ke staré dobré socialistické regulaci a rozhodně ani na zlomek vteřiny nepřipouštím, že by se jakémukoliv slušnému člověku za okupace vedlo lépe než dnes a nechtělo se mu ze sebe zvracet.

Každý den děkuji Bohu a všem, kteří se přičinili, že máme svobodu, demokracii, že neryjeme držkou v zemi, tak jako jsme to museli dělat po celou dobu staré dobré socialistické regulace. A ačkoliv je naše demokracie vratká a často prohnilá a prolezlá červy, které jsme po sametovce nedokázali vyštvat, je to naše demokracie a má nesmírnou hodnotu. Musíme jí každý den opečovávat, zalévat a vytrhávat plevel, aby se postupně nepřeměnila v něco, co teď nazývá demokracií Putin. Musíme jí bránit a bojovat za ní, protože nespadla z nebes a není samozřejmá. Každý dostal od revoluce do vínku nejen svobodu, ale především dostal ohromnou zodpovědnost. Je to na nás. Na našich činech a myšlenkách, jaký svět si vybudujeme. Nikdo ho za nás totiž na pětiletky nerozplánuje.

Naprosto nepřijímám bláboly o modré totalitě. Zavzpomínejte, jaké to bylo za skutečné totality a rázem pochopíte, proč děkuji Bohu i za Topolánka, Paroubka a další odulé ksichty. Jsou totiž demokraticky zvolení a když se jim nepovede, znovu zvolení nebudou. O něčem takovém se nám čtyřicet let ani nezdálo.

Stejně tak se naprosto zásadně liší náš pohled na USA. USA je obrovská země s nesmírným vojenským potenciálem a každý jejich pohyb, každé upšouknutí je s napětím sledováno na celé naší planetě. Jakákoliv chyba, přehmat nebo tragédie jsou okamžitě rozmazány v milionech deníků, zpravodajských relací, zkritizováno miliardami lidí v internetových diskuzích. Kdyby se USA skutečně snažily ovládnout svět, jak se nám mnozí snaží namluvit, už by to bylo dávno hotovo. Už bychom úpěli pod bičem otrokáře. Jenže tohle je samosebou nesmysl. USA je požehnání. Sice tupé, arogantní a dělající tragické chyby a často od základu špatné kroky, ale je to požehnání pro celou planetu. Někdo totiž musí být největší vojenská velmoc. Taková je logika věci a nic na tom překroutit ani znovuvymyslet nelze.

A ukažte mi, kdo to zvládne lépe.

Rusko?
Čína?
Indie?
EU?

USA jsou pro spoustu lidí ztělesněním zla a často tyhle lidi chápu, když vidí záběry z Guantanama nebo imbecily v US uniformách, kteří pro srandu králíkům mučí zajatce. Ovšem je nutné si uvědomit, že ze všech zel na téhle Zemi jsou Spojené státy tím nejmenším a nejlépe regulovatelným. Představte si ten gigantický vojenský potenciál v rukou kohokoliv jiného a musí Vám zákonitě dojít, že G.W. Bush je vlastně dobrý člověk. Protože kdyby to byl skutečně největší terorista světa, pak by už svět neexistoval.

Pane Tupáčku, omlouvám se, ale nejspíš nebude mít valného smyslu, abych se pouštěl do rozborů konkrétních bodů Vašich odpovědí. Rozcházíme se totiž ve zcela základní rovině.

Vy si do budoucna dokážete představit socializmus. Já jsem ochoten proti něčemu takovému bojovat i se zbraní v ruce. Tím se totiž naše postoje neliší jen v tom, jak dosáhnout nějakých cílů, ale jakých cílů vlastně chceme dosáhnout. Přesto, pokud budete chtít v debatě pokračovat, nebudu se bránit a rád přinesu další argumenty, informace a názory.

Ještě jednou Vám děkuji za pokus o diskuzi, který bohužel příliš nevyšel. Přesto smekám před Vaší ochotou formulovat jasné odpovědi (ať už je jejich obsah jakýkoliv) a minimum urážek, což je věc na tomto serveru zcela nevídaná.

S úctou
Jan Kotrba
Zhlédnuto 1607 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press