Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Polarizace světa a radar

Vážený pane Kotrbo,

začnu s tou polarizací. Vy se domníváte, že svět je ve stádiu polarizace, nebo již polarizován pravděpodobně na velmoci USA, Rusko a Čínu. Pokud k této polarizaci dojde, tak nás možná čeká nějaká měkčí či tvrdší obdoba studené války. Vaším cílem je v této studené válce stát ne té "správné" straně, kde se Vám bude volněji dýchat. Z mého pohledu (a pravděpodobně i z pohledu některých dalších diskutérů) je lepší této situaci předejít a do žádné války se nehrnout. Samozřejmě vznik studeného konfliktu nestojí na instalaci radaru. Ale odmítnutí radaru může být český příspěvek k odmítnutí studené války. Lepší bude polarizaci předejít, než si vybírat na kterém pólu stojíme.

Nevím jak radar souvisí s naší přítomností v "západním" světě (viz. Ve svém článku jsem se snažil poukázat na to, že ať už chceme nebo ne, budeme dříve či později někam patřit. Na západ nebo na východ. A že teď je poslední příležitost svobodně se rozhodnout). Nerozumím co myslíte západním a východním světem, je spíš imaginární pojem z minulého století, který si lidé, kteří nikdy svůj "západ" neviděli (protože nemohli cestovat) vysnili jako dokonalý ideální svět, a který samozřejmě neexistuje. Tím západem pravděpodobně myslíte severní ameriku a evropské země, které nebyly v sovětském táboře. Nuže, k těm evropským zemím (+ kanada) patříme, a to stejnými hodnotami, politickým a ekonomickým systémem a mentalitou. S USA se rozcházíme v hodnotách (především dodržování lidských práv) a politickým systémem.
Výše napsané nás pojí s těmito zeměmi, ne to jestli tu budeme mít radar. V úvahách o polarizujícím světě jste zapoměl na polarizaci EU a USA. I já jsem jí nezmínil mezi velmocmemi. EU není zatím velmoc vojenská, ale sociální, ekonomická a lidskoprávní. Jejími chybami je energetická závislost na rusku a vojenská na USA a proto je občas ve vleku obou (neschpnost zabránit válce v iráku, či zasáhnout do izraelsko- palestinského konfliktu, či být tvrdší vůči rusku ohledně konfliktu v j. osetii). Na druhé straně je založena na solidaritě a toleranci, vlastnostech, které jsou ostatním velmocem cizý a které jim mohou srazit vaz.

Dle mého názoru je jediným rozumným řešením vytvořit společnou evropskou obranu a tím zrušit NATO a zajistit evropě alternativní přísun a zdroje energií (i za cenu vyšších nákladů). Přijetím studené války pod patronací USA definitivně pohřbíme naše společné evropské hodnoty.

P. S. Ve svém příspěvku jsem záměrně vynechal Rusko, naši "sounáležitost" s ním, a vstup do studené války pod patronací Ruska. Neexistuje žádná slovanská vzájemnost (německo a rakousko je nám kulturně a historicky bližší než např. polsko ba dokonce slovensko, o rusku ani nemluvě. Život pod patronátem ruska nepřipouštím, ale to nezávisí na radaru, ale naší evropské kultuře.
Zhlédnuto 3528 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press