Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Re: Re: Konec zbabělosti - je třeba volit

Dobrý den,

obávám se, že tady došlo k nedorozumění. Já osobně nikoho k ničemu nenutím. A v žádném případě nic nediktuji a už vůbec se nepovažuji za pánaboha ani jinou nadbytost. Ve svém článku jsem se snažil poukázat na to, že ať už chceme nebo ne, budeme dříve či později někam patřit. Na západ nebo na východ. A že teď je poslední příležitost svobodně se rozhodnout. Protože později, jak jsme to už zažili, bude rozhodnuto za nás. A zdaleka nemusí jít jen o válečný konflikt nebo totalitní režim. Naše rozhodnutí, pokud najdeme odvahu ho učinit, ovlivní celou naší budoucnost. Pokud tuto odvahu nenajdeme, ocitneme se nazí v nádrži se žraloky.

Pokud chcete, dál setrvávajte v bezpečném bezvětří, ve své neutrální bublině. Můžete moji výzvu ignorovat, nebo si o mě myslet, že jsem blázen. Ale jednoho dne, a doufejme, že to nebude příliš pozdě, důsledky a vnější projevy téhle volby narazí i na stěnu Vaší bubliny a vy buďto zjistíte, že je třeba se okamžitě rozhodnout, nebo že už bylo rozhodnuto bez Vás a vy se jen vezete. Kam, to je otázka.

Rozhodně Vám, pane Berane, neupírám právo používat vlastní mozek. Naopak, přesně to jsem po Vás chtěl, když jsem se ptal, jaká je Vaše volba. Čím jiným než vlastním mozkem bychom měli takovou věc rozhodnout?

O tom, "kdo polarizuje svět" by se daly vést dlouhé, vášnivé a nikam nevedoucí debaty. Jde o miliony faktorů, které tu někoho popudí, tu jiného nadchnou. Jde o miliony lidských úspěchů a selhání, které tu něčeho dosáhnou, onde zmaří snahu ostatních. I kdyby někde ve své tajné laboratoři seděl Polarizátor světa za tohle všechno zodpovědný, nic to nemění na tom, co píši.

Můžeme si ještě chvíli nalhávat, že zůstat neutrální a do ničeho se nemíchat, je správná věc. Jenže za čas, a můžou to být stejně tak dekády jako dny, se něco začne míchat do nás. A vysvětlovat pak žralokům, že my jsme je přeci nikdy nelovili a máme samé dobré úmysly, bude zbytečné.

Pokud je to stále příliš mlhavé a nesrozumitelné, pokusím se to shrnout.

Kam chcete, aby naše republika v budoucnosti směřovala? Na východ, nebo na západ? Uprostřed totiž balancovat nelze. Děkuji za odpověď.

Jan Kotrba
Zhlédnuto 1441 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press