Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Demonstrace 15.3.08

Libor Zich, 16.3.2008
Zúčastnil jsem se sobotní demonstrace iniciativy Nezákladnám společně s manželkou a večer jsme sledovali zpravodajství TV stanic, abychom mohli porovnat informaci medií s osobní zkušeností.

Do Prahy jsme přijeli z Hradce Králové, abychom vyjádřili svoje přání žít v míru, ve světě bez válek a zbrojení. A taky nesouhlas s postupem a politikou vlády ČR v otázce základny a nesouhlas s politikou USA v otázce budování raketové obrany a jejich role v ozbrojených konfliktech ve světě.

Souhlasím s články Lukáše Červinka a Pavla Smetany.

Zprávy o demonstraci jen potvrdily můj názor na objektivitu informací, které jsou občanům předkládány. A jsem rád za tuto zkušenost.

Nejde jen o počet účastníků. Ten se možná v průběhu demonstrace měnil. Když se původ pohyboval ulicemi dolů od Hradu, mohl jsem pohledem zpět do kopce odhadnout, že nás může být kolem 2000. Pohyboval jsem se blízko čela průvodu a tak jsem ani nemohl vidět, co se dělo vzadu a kdo se chtěl k průvodu připojit.

Ve zprávách NOvy a Primy jsem sledoval, kolik času bylo věnováno autonehodám ( shořel favorit s Vietnamským řidičem, na přejezu se srazil vlak s osobním automobilem, jehož řidič nerespektoval zabezpečovací zařízení) a řádění fanoušků ostravského forbalového klubu na stadionu v Olomouci.

To, že dnešní den 15.březen je výročí obsazení ČEskoslovenska hitlerovskou armádou, prakticky ani zmínka. V minulých letech tento den vždy média připomínala........ letos nic. Nenapadá vás nějaký důvod ?
Všechny probíhající demonstrace 15. března byly spojeny v jednen blok s několika krátkými několikasekundovými šoty a bylo jedno, zda se jednalo o shromáždění 30 lidí nebo 1000 lidí a dle novinářů se zdálo, že mají ty akce asi tak stejný význam.

Demonstrace Nezakládnám má hlubší význam. Zde nejde jen o umístění nějaké koule na českém území. To není věc, která se dá zase za rok odstranit. Může to tady stát i se základnou američanů několik desítek let. Toto rozhodnutí překračuje mandát politiků a jejich (jak oni rádi říkají )politickou zodpovědnost,za kterou si nic nekoupíme. Vždy jen občané nesou důsledky rozhodnutí politiků a to dlouhá léta. A ty důsledky mohou být velice nepříjemné. Vzpomeňme rok 1939-okupace a čí to byla záležitost ? Politiků. A co rok 1968 a následná invaze armád našich spojenců ? K čemu nám byla v obou případech armáda ? Jsme jen malý stát ve hře mocností, Které hájí především svoje zájmy. To víme z historie.
Naš zájem a angažovanost by měly být v uskupení kolektivní bezpečnosti států Evropy, jako jednoho hospodářského,geografického,obranného a kulturního celku. Jako protiváha velmocím jako jsou USA, RUsko, Čína apod.

K čemu nám je dvoustranná dohoda s USA o jejich zájmu-protiraketové linii ? Ta má především chránit je a nebo zastrašit jejich protivníka. A ČR má sloužit k čemu ? K naši obraně ? To je nesmysl. A proč to premier tak spěšně dojednává s BUshem, který už za pár měsíců nebude prezidentem ? Co je za tím ? A premier není ochoten ani informovat parlament. POřád vláda zapomíná, že stejně jako prezident,prošla s velice těsnou většinou a že v důležitých věcech by měla mít daleko širší podporu občanů i politického spektra.
Proč není jednáno o základně v rámci NATO. A případná základna by také měla být NATEM řízena, ne jen USA

Tato demonstrace nebyla jen o radaru, ale i nesouhlasu s jednáním vlády a nesouhlasem s jednáním USA a její zahraniční politikou. Byla i o požadavku referenda.
Není zákon o referendu, není zákon o přímé volbě prezidenta.

Politici se nechtějí vzdát svoji moci. Nechtějí,aby jim do toho občané kecali. Občany potřebují jen jednou za 4 roky, aby jim dali svůj hlas a dál se nestarali. Jsme skutečně ovce ?
Není už konečně čas ukázat, že s sebou nedáme pořád orat a manipulovat ? Jsou zde občané, kteří zažili fašismus, komunismus a nyní 20 let novou demokracii. Měli bychom se ohlédnout za těmi 20 lety, kdy komunisté Odevzdali moc, aby si ji mohli v jiné formě ponechat. Kde jsou naše sny o občanské společnosti a svobodě? Mám pocit, že lidé se bojí projevit stejně jako za komunistů. Kdo za nás hovoří a rozhoduje o nás ? Jste spokojeni s arogancí moci ? Kde je etika, morálka, lidskost a všechny ty pojmy, okterých mluvila ve svém vystoupení paní Eva na Hradčanském náměstí ?

To, že s této akce snaží zneužít nebo pro svoje zviditelnění využít některé politické uskupení je jen upozornění k lepší organizaci akcí inciativy Nezakladnám. Akce by měly být čistě občanskými akcemi, bez účasti politických stran. Nebyl jsem příliš nadšen, když před Amercikou ambásádou jsem záhlédl transparent komunistů. Ano mohli se akce zůčastnit, ale jako občané, kteří s ztotožňují s cíly iniciativy. Totéž se týká i krajní pravice. Organizátoři inciativy by si na to měly dát přístě větší pozor. Jinak odradí mnoho občanů od účasti na jejich akcích.

Z průvodu jsem také pozoroval lidi na chodníku. Někteří se bavili, jako při nějaké atrakci, nekteří byli překvapeni a nevěděli, co se děje.Měli takové udivené a skoro ustrašené pohledy, když viděli, co se valí za dav ulicemi. Mnozí vybíhali před restaurace a fotili průvod. A hodně jich taky koukalo z oken jako na prvomájový průvod.

Možná, že nás je hodně, kteří nesouhlasíme, ale místo různých průzkumů, které jsou později zpochybňovány, by bylo lépe, kdyby to dali lidé vědět i svou účastí na akcích, tak aby to bylo jasně vidět( A dalo se to i spočítat :-) ).

Z toho jak proběhly informace o akci plyne pro mne jeden závěr.
Šlo o mírovou protivládní a protiamerickou demonstraci, kde byla mimo jiné požadována i demise vlády a referendum.
a o tom media nechtěla příliš informovat.

Odváděla pozornost na "prioritnější " události. Nezazněly ani úryvky z projevů na Hradčanském náměstí a ani skandování hesel z průvodu a zvuk byl vypnut. Obraz pro diváka ve skutečnosti vyzněl jinak, než to skutečně bylo. Tomu se říká, že média vytvářejí obraz. A divák je manipulován.
Komu že to slouží media ? Přece vládnoucím elitám !!!!! A i ty veřejnoprávní. A proto používejme svůj vlastní rozum a pokud možno nenechme se manipulovat.
Zhlédnuto 1357 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press