Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

Historické sinusoidy

Marie Svobodová, 29.1.2008
Kdo znáte jen trochu historii, asi mi dáte za pravdu v tom, že celé dějiny lidstva jsou výsledkem boje o moc a vliv silnějších národů nad těmi, kdo určitými atributy moci (velikost, počet obyvytel, strategické postavení, technická a ekonomická vyspělost státu) v takové míře nedisponují. Nepsaným pravidlem rovněž je, že u kormidla moci se žádná historická velmoc neudrží věčně. Babylónská věž, úchvatné egyptské pyramidy, římské Koloseum i ostatní "divy světa" jsou němými svědky zašlé slávy svých budovatelů.

"Marnost nad marnost",řekl Kazatel, "marnost, samá marnost, všechno je marnost".
Jaký užitek má člověk ze všeho svého pachtění,
z toho jak se pod sluncem pachtí?
Pokolení odchází, pokolení přichází,
ale země stále trvá....
...Co se dálo, bude se dít zase,
a co se dělalo, bude se znovu dělat.
Je něco, o čem lze říci - Hleď, to je cosi nového?
I to bylo v dávných dobách, které byly před námi.
Nelze podržet v paměti věci minulé,
a ani budoucí, které nastanou,
nezůstanou v paměti těch, kteří budou potom."
(Bible, kniha Kazatel, 300 př. Kristem)

Všechny atributy pro ústup euroamerické civilizace už nastaly. Globalizace celou věc jenom uspíší. Světová ekonomika už dávno ztratila svou životadárnou sílu. Z čeho vlastně dnes žijeme? Většina lidí s vysokými platy jsou zaměstnanci zahraničních firem, které dnes žijí z léta nahromaděného kapitálu. Terciální sektor - služby - dnes představují dominantní podíl světové ekonomiky. Jedna firma je závislá na druhé. Podíváte-li se na průmyslové zboží, většinou pochází z Číny. Naše školy už neopouštějí kvalitní řemeslníci, ale spíš jen "manažeři", "administrativní pracovníci", "ekonomové"...
Znečištěné životní prostředí jakoby dotvářelo ponuré klima ekonomického i morálního úpadku euroamerické civilizace. Ano, zatím se ještě plní regály hypermarketů, TV a internet nabízí "zábavu" všech možných i nemožných rozměrů, hltáme "úžasný" svět celebrit, hrajeme si na bohy, kteří chtějí sami programovat život (klonování, genetické manipulace) a kteří sami rozhodují, co je dobré a co je špatné, kdo má právo na život a kdo nemá(potraty,euthanázie). Vše zaštiťuje heslo : svoboda a demokracie.

Tato cesta však může skončit v propasti.
Nehledě na klimatické změny a všechny implikace z nich odvozené - stačí jen málo - např. krize ropného trhu - a celá "světová ekonomika" se může zhroutit jako domeček z karet. Krach akcií na světové burze v NY ve 30.letech může být jen slabým odvarem toho, co se může stát nyní - v superpropojeném světě.

Zdá se, že ti, kterých se to týká, si jsou celé situace vědomi. Zbrojení a silná gesta jako by byla zoufalým výrazem k poslední obraně. Podle známého hesla - nejlepší obrana je útok. Pokusit se o pozitivní změnu, o celkovou změnu paradigmatu této civilizace, je vždy namáhavější než pohodlná (smrtící) cesta destrukce.
Zhlédnuto 1718 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press