Centrum raketového systému jde ve stejné logice jako radar - jeho mezinárodně politické zdůvodnění kulhá...


Proč být proti raketovému centru »
Pomozte iniciativě - účet 2720320001/5500

RRe: Re: Re: tuctový produkt komunismu

Ano samozřejmě máte, za svého úhlu pohledu.

Víte znám pár lidí, které jste tady popsal (utíkali z pobožnosti, za kostelem potakli svou první holku atd.), a když se ich zeptáte co je to vlastně křesťanství v co vlastně věří, tak vlastně sami ani neví. Netuší ani jak uchopit to, co je celý život jejich bližní "učí". Jsou jen prostě "hloupé ovečky" (nevím jak jinak to popsat). Což je myslím chyba, v okamžiku kdy člověk nečemu věří, musí být schopen svou víru nějak uchopit. Křesťanství přece nemůže být založeno jen na tom, že v nědeli půjdu do kostela, po nějkém čase mě byřmují atd.
A tohle si myslím je špatně. Náboženství vždy byla (a to nejen teď) jen jakýsi útěk od reality, tak jak to vysvětlovali a vysvětlují duchovní vůdci. Jakési předání části zodpovědnosti za svůj život někam dál - pravidla, dle kterých žít, skutky, které dělat atd. atd. A pak je zde samozřejmě vidina změny, vidina, že všechno zlé se k dobrému obrátí.
A lidé rádi útíkají pryč, a lidé rádi nechávaí rozhodnutí na jiných.
Když člověk věří v Boha, věří v Bibli, věří v pravdu pak by neměl být ovcí ve stádu, ale samostatnou jednotkou z mnoha. Což je myslím problém. (teď jsem asi moc psal tak jak to na mě zrovna přišlo :), však Vy se ozvete jestli to nepochopíte)

A ještě jedna věc. Boží pravdu, tím jsem myslel fakticky to co je dáno Bohem. Řekněmě, že je to Bible (nic prokazatelnějšího si nevybavuju). Bible jako takové je ten nejsvětejšá základ křesťanství. Pak ale nechápu, když celá křesťanská komunita vychází z jednoho textu, jak v ní mohou být proudy. Ano je to o způsobu výkladu, ale pokud něco vykládám 2000 let, pak už jsem to musel vyložit snad všemi možnými způsoby již dávno.
Teď trochu zauvažuji. Když vezmu Bibli jako základ vše myšlenkových proudů uvnitř křesťanství a rozdílné výklady Bible a obecně celý výklad Bible z "programů" těchto proudů smažu, mám pocit, že mi stále něco zbude. Je otázka jestli to je dobře nebo ne. To co mi zbyde je dle mého už pak politika, politika a hra o "voliče". A zde je otázka jestli mán církev v dnešním světě vůbec zastávat roli jakésiho politického aktéra, jestli má právo mít politické názory. A nebo taky to, že dnes církev je už tak "zmodernizovaná", že politické názory jsou už automatickou součástí célé křesťanské mašinérie??

Asi jsem moc uvažoval. No snad mě pochopíte pane Kreisingře.
Zhlédnuto 1457 x
 
Na tento článek reagovali

Přihlášení

Založit blog
Zapomenuté údaje

Zobrazit všechny bloggery »

Nejčtenější články

Zobrazit všechny články »

Nejčtenější recenze

Zobrazit všechny recenze »

Chcete být informováni
o aktivitách iniciativy
NE základnám?

Doporučujeme:
Neza facebook Neza youtube Neza flickr Neza twitter Neza wiki Britské listy Czech Free Press